Ascultă Radio Timișoara Live

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

Singura distilerie autorizată din județul Timiș, funcționează începând de anul acesta la Deta și lansează pe piață un produs 100% made în Banat.

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

Articol de Radio Timișoara, 13 mai 2024, 07:20 / actualizat: 13 mai 2024, 19:21

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul în magazine.

Pornită inițial de la o mică livadă de familie, din dorința de a avea fructe proaspete direct de la sursă, plantația a tot crescut până a ajuns la opt hectare și jumătate, spune Sorin Rotariu.

Avem trei hectare, jumătate de gutui, trei hectare jumătate de cais, mai avem 200 de nuci, avem 200 de cireși și în jur de 600 de butuci de vie, care sunt chardonnay și cabernet pentru vin”, spune Sorin Rotariu.

Cazanul moștenit de la bunicul domniei-sale are aproape 100 de ani și a fost clicul care până la urmă a declanșat ideea de a autoriza o distilerie. Astfel, a apărut brandul Podrum Maia.

Nepoțica mea se numește Maia și i-am spus la brand să fie Podrum Maia. Când am început să plantez pomi, voiam să am propria destilerie, să producem răchie de fructe de caise, de pere, de gutuie, din miez de nucă uscat, ș.a.m.d. Avem analizele făcute la institutul din Focșani, care este acreditat. Cazanul îl avem moștenire de familie, de la bunici. Cazanul are peste 90 de ani, este făcut acasă. Bunicul meu a trăit, a trăit 94 de ani și a băut țuică din el toată viața lui”, mai spune Sorin Rotariu.

Ca și în cazul salariului, și producătorii autorizați de distilate din fructe împart câștigul cu statul.

Accizele sunt destul de mari, se mai adaugă TVAl la preț și de aceea între piața neagră și cea oficială este o diferență ca de la cer la pământ. Deci la un litru de alcool, dacă o face la 45° cum o vom produce noi începând de anul acesta din toamnă, vom plăti undeva în jur de 24 lei acciză per litru, la care se mai adaugă încă 19% TVA. Un litru de țuică, de exemplu, costă 100 lei, din 100 lei dai statului o dată 24 lei plus încă 19 lei TVA. E monopolul statului, trebuie, dacă vrei să produci și să fii pe piață și să fii oficial și să n-ai probleme cu legea, asta e”, mai spune Sorin Rotariu.

 

Produs premium după o rețetă secretă

Produsul premium al distileriei de la Deta va fi rachia de nucă, un produs rarisim, care are în spate o rețetă secretă și ani mulți de experimente.

Am făcut foarte multe probe, ani și ani de zile, și am ajuns, într-adevăr, la o calitate foarte bună la râhia din miez de nucă uscată. (Reporter: Cum se face, care e rețea?) Asta este singura întrebare la care nu vă voi răspunde niciodată. Vă spun că sunt ani și ani de probe și multe sortimente. Asta pot să vă spun că sunt multe soiuri de nucă care sunt în rețetă. Toate calitățile pe care le are miezul de nucă se reflectă și în țuică de nucă”, spune Sorin Rotariu.

Distileria de la Deta este așadar un prim pas pe care familia Rotariu îl face în ideea de a procesa și a da astfel plus valoare fructelor din livadă. În perspectivă, pasul doi ar putea însemna o mică unitate în care se vor produce dulcețuri și compoturi.

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Agricultură marți, 9 iulie 2024, 11:07

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în...

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 10:31

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme în judeţul Arad, faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe...

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Agricultură joi, 6 iunie 2024, 15:30

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș

Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului. Soiul Biharia, creat la Lovrin, a...

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură miercuri, 29 mai 2024, 17:21

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți....

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni