Ascultă Radio Timișoara Live

Zeci de soiuri de roșii, prezentate la primul Festival al Părădaisei din Banat

Peste 30 de varietăți de roșii și-au dat măsura gustului la prima ediție a Festivalului Părădaisei din Banat, organizat la AgroVillage, în campusul Universității de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara.

Zeci de soiuri de roșii, prezentate la primul Festival al Părădaisei din Banat

Articol de Radio Timișoara, 24 iulie 2023, 08:05


Producătorii de tomate din Arad și Timiș au prezentat produsele muncii lor unui public avizat, care caută și apreciază gustul adevărat al roșiilor. Poate tocmai din această cauză, din cele 33 de varietăți de roșii degustate, majoritatea au fost soiuri și nu hibrizi.
“Trebuia și aici, la Timișoara, să se organizeze festivalul Părădaiselor de Banat, care vin cu gust și cu tradiție. Discutăm de anumite bazine microareale, specializate în cultura părădaiselor. Acest festival este adresat în primul rând consumatorilor, cultivatorilor și nu în ultimul rând chiar și celor care creează știință, inovație, fiindcă discutăm despre soiuri vechi, care vin cu o adaptabilitate la schimbările climatice. Vin cu o toleranță față de factorii adverși, fie că ne referim de temperatură, umiditate, atac de boli sau dăunători”, spune președintele jurului, conf. univ. dr. ing. Gheorghe Poșta.

Vizitatorii au de gustat din toate tomatele expuse iar succesul a fost unul neașteptat, spune inginerul Ionică Prohab de la Belinț.
“La stand nu mai este nimic de mare succes toate soiurile. Am, de exemplu, dungatele romane, de vreo 12 an îl cultivăm, sunt un soi mai vechi, rozul românesc, fostul roz românesc. Mai am din colecția altora, de exemplu, din Germania, unde am adus artificiile, un soi vechi, dar foarte gustos. Am avut black, zebra, gargamel și helsing blue, care iar este un soi negru, cu transformarea în roz la maturitate a părții de bază”, spune Ionică Prohab.
Așadar, gustul a făcut diferența. De altfel, o departajare greu de făcut dacă ne gândim la varietatea mare de părădaise expuse, ne spunea unul dintre vizitatori.
Totul a gravitat în jurul gustului la Agrovillage, așa că nici promisul ceaun cu zamă de prădaise și tăieței ca în Banat nu s-a abătut de la tradițional, spune Cătălina Ian, managerul Piețe 24 și organizatorul evenimentului.

“Păcat că nu vedeți, ceau nu e gol, a fost foarte delicioasă. Oamenii s-au bucurat. Este într-adevăr o rețetă tradițională. Este rețeta bunicii mele. M-am ocupat și eu și colegii, toți am făcut câte ceva. Este rețetă simplă, cu bulion de roșii, tradițional, cu tăieței de casă, cu boia, cu vegeta și usturoi și, bineînțeles, busuioc, pe care l-am luat-o de aici, de la producători, care a fost nelipsit și a dat o aromă specială”, spune Cătălina Ion.
Trofeul pentru cea mai gustoasă predai s-a ajuns la Garma Tavi, la Ovidiu Simic, pentru o varietate de “inimă de bou”.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură sâmbătă, 6 aprilie 2024, 12:26

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA

Peste 17.500 de fermieri din județul Hunedoara sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în...

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Agricultură vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Agricultură joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
Agricultură sâmbătă, 23 martie 2024, 21:25

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș

Invitații emisiunii “Diminețile satului” vor fi directorul general al Cominatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, și directorul...

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș