Categorii: Agricultură

Zeci de soiuri de roșii, prezentate la primul Festival al Părădaisei din Banat

Peste 30 de varietăți de roșii și-au dat măsura gustului la prima ediție a Festivalului Părădaisei din Banat, organizat la AgroVillage, în campusul Universității de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara.


Producătorii de tomate din Arad și Timiș au prezentat produsele muncii lor unui public avizat, care caută și apreciază gustul adevărat al roșiilor. Poate tocmai din această cauză, din cele 33 de varietăți de roșii degustate, majoritatea au fost soiuri și nu hibrizi.
“Trebuia și aici, la Timișoara, să se organizeze festivalul Părădaiselor de Banat, care vin cu gust și cu tradiție. Discutăm de anumite bazine microareale, specializate în cultura părădaiselor. Acest festival este adresat în primul rând consumatorilor, cultivatorilor și nu în ultimul rând chiar și celor care creează știință, inovație, fiindcă discutăm despre soiuri vechi, care vin cu o adaptabilitate la schimbările climatice. Vin cu o toleranță față de factorii adverși, fie că ne referim de temperatură, umiditate, atac de boli sau dăunători”, spune președintele jurului, conf. univ. dr. ing. Gheorghe Poșta.

Vizitatorii au de gustat din toate tomatele expuse iar succesul a fost unul neașteptat, spune inginerul Ionică Prohab de la Belinț.
“La stand nu mai este nimic de mare succes toate soiurile. Am, de exemplu, dungatele romane, de vreo 12 an îl cultivăm, sunt un soi mai vechi, rozul românesc, fostul roz românesc. Mai am din colecția altora, de exemplu, din Germania, unde am adus artificiile, un soi vechi, dar foarte gustos. Am avut black, zebra, gargamel și helsing blue, care iar este un soi negru, cu transformarea în roz la maturitate a părții de bază”, spune Ionică Prohab.
Așadar, gustul a făcut diferența. De altfel, o departajare greu de făcut dacă ne gândim la varietatea mare de părădaise expuse, ne spunea unul dintre vizitatori.
Totul a gravitat în jurul gustului la Agrovillage, așa că nici promisul ceaun cu zamă de prădaise și tăieței ca în Banat nu s-a abătut de la tradițional, spune Cătălina Ian, managerul Piețe 24 și organizatorul evenimentului.

“Păcat că nu vedeți, ceau nu e gol, a fost foarte delicioasă. Oamenii s-au bucurat. Este într-adevăr o rețetă tradițională. Este rețeta bunicii mele. M-am ocupat și eu și colegii, toți am făcut câte ceva. Este rețetă simplă, cu bulion de roșii, tradițional, cu tăieței de casă, cu boia, cu vegeta și usturoi și, bineînțeles, busuioc, pe care l-am luat-o de aici, de la producători, care a fost nelipsit și a dat o aromă specială”, spune Cătălina Ion.
Trofeul pentru cea mai gustoasă predai s-a ajuns la Garma Tavi, la Ovidiu Simic, pentru o varietate de “inimă de bou”.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Articole asemănătoare

SCM Timișoara se întoarce în Ronaț din postura de lider | AUDIO

SCM Timișoara joacă pe teren propriu etapa a V-a, ultima din turul Ligii de Rugby.…

12 minute ago

Sute de timișoreni l-au primit cu aplauze pe Garry Kasparov

Sute de timișoreni au participat la întâlnirea cu Garry Kasparov, maestru al șahului, considerat un…

39 de minute ago

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

4 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

5 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

14 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

14 ore ago