În Arad se deschide prima linie de procesare a legumelor produse în bazinul Dorobanți

Din luna septembrie, legumele produse in bazinul Dorobanți – Curtici – Macea, din județul Arad, vor fi disponibile pe piață și sub formă procesată, având la bază rețetele de conserve din zonă.

Cooperativa arădeană “Bunătăți Locale” de la Dorobanți va avea în curând propria linie de procesare a legumelor. Mai sunt și alte cooperative legumicole în vestul țării care au investit fie în utilaje agricole, fie în sere și solarii, fie în spații de depozitare. Cea de la Dorobanț, însă, este prima cooperativă care va face procesare pornind de la pasiunea pentru legumele de câmp și mai ales pentru roșiile românești de Buzău.

Marian Rotaru, președintele cooperativei, consideră că procesând legumele de la Dorobanți nu doar că vor aduce un profit mai mare pentru cei cinci membri ai cooperativei, dar vor ajunge și mai ușor în toate colțurile țării.

“Vom procesa producția noastră. Avem colaboratori, fermieri din zonă, care au cultivat aceste soiuri de roșii, să le comercializeze prin cooperativă, pentru a le procesa. Nu ne propunem să facem cantități foarte, foarte mari. Vrem să facem cantități mici, să fie gustoase, aromate, cum făceau bunicile noastre acasă. Nu ne abatem de la rețetele tradiționale. Cantități mici, dar pentru toți consumatorii”, spune Marian Rotaru.

Nu se va produce mult, dar va fi bun. Aceasta este dorința membrilor cooperativei, care vrea diversitate și calitate, bazată pe caietul de rețete al bunicilor din zonă, după cum spune Marinela Petran, directorul executiv al cooperativei.

“În primul rând, începem cu sucul de roșii, pentru că toate gospodăriile așteaptă sucul crud de roșii, dar mergem și mai departe la pasta de roșii, la varietatea de zacuscă și, bineînțeles, murăturile. Este foarte important pentru noi să păstrăm caietul bunicii și încercăm să compilăm mai multe rețete ale mai multor bunici. Ar fi păcat să nu le împrumutăm experiența și aceste caiete, pentru a da o diversificare a gustului, pentru a răspunde nevoilor tuturor consumatorilor”, spune Marinela Petran.

O microunitate de procesare este un drum anevoios pe care membrii cooperative i-au pornit din dorința de a da plusvaloare muncilor și de a ajunge direct la cumpărător, ocolind samsarii, cu un produs de cea mai bună calitate. Vânzarea va fi asigurată de băcăniile din țară, însă nu va lipsi nici magazinul de la poarta fermei.

“Vrem să ne adresăm în primul rând magazinelor de profil, pentru că ce se întâmplă în supermarket, oricum calitatea să pierde, în ideea în care produsul, dacă nu este foarte bine identificat, scapă ochiului cumpărătorului. Atunci ne orientăm spre magazine gen băcănie, dar mai ales vom avea noi magazinul la poarta fabricii, să mergem pe ideea de a face parteneriate și cooperări cu alte cooperative. Putem crea o rețea de magazine și de ce nu, încet, încet, să pătrundem pe teritoriul țării și să putem face și export în afară. Vrem să facem zile deschise la nivelul cooperativei, în care să aducem consumatorul să vadă efectiv ceea ce va cumpăra”, spune Marinela Petran.

Proiectul privind unitatea de procesare de la Dorobanți este finanțat din fonduri europene și are o valoare de aproximativ 560.000 euro. Primele conserve vor ieși de pe linia de procesare la finalul acestei luni.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Articole asemănătoare

SCM Timișoara se întoarce în Ronaț din postura de lider | AUDIO

SCM Timișoara joacă pe teren propriu etapa a V-a, ultima din turul Ligii de Rugby.…

3 ore ago

Sute de timișoreni l-au primit cu aplauze pe Garry Kasparov

Sute de timișoreni au participat la întâlnirea cu Garry Kasparov, maestru al șahului, considerat un…

3 ore ago

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

7 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

8 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

16 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

17 ore ago