Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

O basarabeancă, stabilită la Timişoara, a creat prima brînză vegană depe piaţa românească. Totul a plecat de la stilul de viaţă adoptat de Marişha Zaporojan, care alături de soţul ei, Ştefan, a devenit raw vegană.

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

Articol de Radio Timișoara, 12 martie 2018, 08:15

Marişha Zaporojan s-a născut la Chinişnău, dar s-a mutat în România când avea nouă ani. A locuit la Bucureşti, a urmat liceul la Oradea, iar la Timişoara a ajuns pentru facultate, la Arte Plastice, secţia Design și a rămas la Timişoara. A devenit raw vegană în urmă cu doi ani. Există o deferenţă între vegetarieni şi raw vegani, ne explică Marisha.

„Raw înseamnă crud, iar vegan înseamnă tot ce nu e produs de animale. Adică nu se poate consuma brânză, lactate, ouă, nimic ce vine de la animal, carnea bineînțeles este exclusă. Noi, că mâncăm raw înseamnă că mâncăm doar crud, nu se prepară nimic termic. Până în 48 de grade se poate merge. Diferența între vegan și vegetarian este veganul se gândește la stilul lui de viață și alege să nu mai poarte geci de piele, să nu  mai aibă mănuși cu blăniță, să fim cât mai buni cu toată planeta” spune tânăra.

Masha şi Ştefan sunt printre puţinii raw vegani din Timişoara. Ideea de a produce brânză vegetală a venit cumva şi din dorinţa de a experimenta diverse sortimente de mâncare.

„Am început să călătorim prin lume căutând gusturi. Am plecat în India, în Spania, prin Germania, să vedem ce mămâncă alții raw vegan pentru că nu poți să spui că ai foarte multe rețete de la început. Și vrei să afli, vreis ă aduci mai multe în bucătăria ta, să ai diversitate. În Barcelona am fost dați peste cap de o brânză, am fost foarte suprinsă să găsesc un gust adevărat de brânză, pentru că era destul de acră, destul de cremoasă, destul de grasă, destul de albă. Se poate face brânză raw vegană. Ne-am dus acasă și am început să experimentăm. Este din nuci caju și migdale. Poate fi doar caju sau combinație între între caju și migdale pentru că îi dă o textură deosebită”, spune Marisha.

Primii clienţi au fost cei apropiaţi, apoi au testat piaţa cu cantităţi mici de brânză vegană făcută în bucătăria Marisha. Aşa au auzit de ei şi raw veganii din ţară, care au început să ceară produsul. Aşa s-a născut ideea să înceapă producţia în cantităţi mari.

Planurile sunt mari. Intenţia lor este să producă brânză pentru raw veganii din România, Rpublica Moldova şi Ungaria. Până atunci, pe lângă producţia de brânză, Ştefan se ocupă şi de firma lui firmă de instalaţii, iar Marisha organizează tabere, zile onomastice şi alte evenimente pentru copii.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Economie marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Economie vineri, 18 iulie 2025, 12:44

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad

Județul Arad înregistrează cea mai mare producție de grâu din ultimii șapte ani, cu o medie de 5.900 de kilograme la hectar, potrivit datelor...

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor
Economie marți, 15 iulie 2025, 18:00

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor

Agențiile guvernamentale, sinecurile și noile forme de inegalitate – toate pot genera dezechilibre economice și politice serioase, atrage...

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor
Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Economie luni, 14 iulie 2025, 17:47

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice

Agențiile guvernamentale reprezintă una dintre problemele economiei românești, avertizează un profesor de Economie Publică din Timișoara....

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Economie luni, 14 iulie 2025, 08:09

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România

Într-o lume în care afacerile tradiționale se măsoară în profit, antreprenoriatul social propune un alt model: unul în care scopul principal...

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România
Economie joi, 3 iulie 2025, 19:43

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara

Creșterea taxei pe valoarea adăugată este una dintre cele mai rapide metode prin care guvernele pot colecta mai mulți bani la buget. Dar această...

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara
Economie joi, 3 iulie 2025, 10:29

Ministrul Dezvoltării: Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat

Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat, susține ministrul Dezvoltării. Cseke Attila. Prezent la inaugurarea unei creșe în...

Ministrul Dezvoltării: Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat
Economie miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă