Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

O basarabeancă, stabilită la Timişoara, a creat prima brînză vegană depe piaţa românească. Totul a plecat de la stilul de viaţă adoptat de Marişha Zaporojan, care alături de soţul ei, Ştefan, a devenit raw vegană.

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

Articol de Radio Timișoara, 12 martie 2018, 08:15

Marişha Zaporojan s-a născut la Chinişnău, dar s-a mutat în România când avea nouă ani. A locuit la Bucureşti, a urmat liceul la Oradea, iar la Timişoara a ajuns pentru facultate, la Arte Plastice, secţia Design și a rămas la Timişoara. A devenit raw vegană în urmă cu doi ani. Există o deferenţă între vegetarieni şi raw vegani, ne explică Marisha.

„Raw înseamnă crud, iar vegan înseamnă tot ce nu e produs de animale. Adică nu se poate consuma brânză, lactate, ouă, nimic ce vine de la animal, carnea bineînțeles este exclusă. Noi, că mâncăm raw înseamnă că mâncăm doar crud, nu se prepară nimic termic. Până în 48 de grade se poate merge. Diferența între vegan și vegetarian este veganul se gândește la stilul lui de viață și alege să nu mai poarte geci de piele, să nu  mai aibă mănuși cu blăniță, să fim cât mai buni cu toată planeta” spune tânăra.

Masha şi Ştefan sunt printre puţinii raw vegani din Timişoara. Ideea de a produce brânză vegetală a venit cumva şi din dorinţa de a experimenta diverse sortimente de mâncare.

„Am început să călătorim prin lume căutând gusturi. Am plecat în India, în Spania, prin Germania, să vedem ce mămâncă alții raw vegan pentru că nu poți să spui că ai foarte multe rețete de la început. Și vrei să afli, vreis ă aduci mai multe în bucătăria ta, să ai diversitate. În Barcelona am fost dați peste cap de o brânză, am fost foarte suprinsă să găsesc un gust adevărat de brânză, pentru că era destul de acră, destul de cremoasă, destul de grasă, destul de albă. Se poate face brânză raw vegană. Ne-am dus acasă și am început să experimentăm. Este din nuci caju și migdale. Poate fi doar caju sau combinație între între caju și migdale pentru că îi dă o textură deosebită”, spune Marisha.

Primii clienţi au fost cei apropiaţi, apoi au testat piaţa cu cantităţi mici de brânză vegană făcută în bucătăria Marisha. Aşa au auzit de ei şi raw veganii din ţară, care au început să ceară produsul. Aşa s-a născut ideea să înceapă producţia în cantităţi mari.

Planurile sunt mari. Intenţia lor este să producă brânză pentru raw veganii din România, Rpublica Moldova şi Ungaria. Până atunci, pe lângă producţia de brânză, Ştefan se ocupă şi de firma lui firmă de instalaţii, iar Marisha organizează tabere, zile onomastice şi alte evenimente pentru copii.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului
Economie joi, 12 iunie 2025, 17:00

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului

Proiectul noii Termocentrale MASS este într-un stadiu avansat şi că la finalul acestui an este posibil ca aici să fie produse primele cantităţi...

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Economie duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
TVA, între soluție rapidă și risc economic. Explicațiile unui specialist timișorean în finanțe
Economie joi, 5 iunie 2025, 07:40

TVA, între soluție rapidă și risc economic. Explicațiile unui specialist timișorean în finanțe

România se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru reducerea deficitului bugetar. Printre măsurile vehiculate se află creșterea cotei TVA, pe...

TVA, între soluție rapidă și risc economic. Explicațiile unui specialist timișorean în finanțe
Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Economie marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Economie luni, 2 iunie 2025, 17:11

ADR Vest pregătește finanțări pentru tinerii antreprenori

Zona de vest a țării are nevoie să facă trecerea de la investițiile marilor companii la încurajarea antreprenoriatului local, spune directorul...

ADR Vest pregătește finanțări pentru tinerii antreprenori
Economie joi, 29 mai 2025, 07:34

Timișoara, hub regional de inovare și antreprenoriat. Proiecții de viitor și competitori

În birourile și spațiile de co-working din Timișoara se croiesc planuri mari. Idei care vor să iasă din zona de confort și să pună orașul...

Timișoara, hub regional de inovare și antreprenoriat. Proiecții de viitor și competitori
Economie vineri, 23 mai 2025, 13:25

Istanbul și Dubai, disponibile din toamnă de la Timișoara

Timișoara va avea zboruri directe spre Dubai și Istanbul începând din luna octombrie printr-un parteneriat al Consiliului Județean Timiș cu...

Istanbul și Dubai, disponibile din toamnă de la Timișoara
Economie marți, 20 mai 2025, 09:41

Un fost membru în CA al BNR explică fluctuațiile cursului valutar din ultima perioadă

Piețele financiare au reacționat pozitiv după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale. În prima zi a săptămânii, leul s-a...

Un fost membru în CA al BNR explică fluctuațiile cursului valutar din ultima perioadă