Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

O basarabeancă, stabilită la Timişoara, a creat prima brînză vegană depe piaţa românească. Totul a plecat de la stilul de viaţă adoptat de Marişha Zaporojan, care alături de soţul ei, Ştefan, a devenit raw vegană.

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

Articol de Radio Timișoara, 12 martie 2018, 08:15

Marişha Zaporojan s-a născut la Chinişnău, dar s-a mutat în România când avea nouă ani. A locuit la Bucureşti, a urmat liceul la Oradea, iar la Timişoara a ajuns pentru facultate, la Arte Plastice, secţia Design și a rămas la Timişoara. A devenit raw vegană în urmă cu doi ani. Există o deferenţă între vegetarieni şi raw vegani, ne explică Marisha.

„Raw înseamnă crud, iar vegan înseamnă tot ce nu e produs de animale. Adică nu se poate consuma brânză, lactate, ouă, nimic ce vine de la animal, carnea bineînțeles este exclusă. Noi, că mâncăm raw înseamnă că mâncăm doar crud, nu se prepară nimic termic. Până în 48 de grade se poate merge. Diferența între vegan și vegetarian este veganul se gândește la stilul lui de viață și alege să nu mai poarte geci de piele, să nu  mai aibă mănuși cu blăniță, să fim cât mai buni cu toată planeta” spune tânăra.

Masha şi Ştefan sunt printre puţinii raw vegani din Timişoara. Ideea de a produce brânză vegetală a venit cumva şi din dorinţa de a experimenta diverse sortimente de mâncare.

„Am început să călătorim prin lume căutând gusturi. Am plecat în India, în Spania, prin Germania, să vedem ce mămâncă alții raw vegan pentru că nu poți să spui că ai foarte multe rețete de la început. Și vrei să afli, vreis ă aduci mai multe în bucătăria ta, să ai diversitate. În Barcelona am fost dați peste cap de o brânză, am fost foarte suprinsă să găsesc un gust adevărat de brânză, pentru că era destul de acră, destul de cremoasă, destul de grasă, destul de albă. Se poate face brânză raw vegană. Ne-am dus acasă și am început să experimentăm. Este din nuci caju și migdale. Poate fi doar caju sau combinație între între caju și migdale pentru că îi dă o textură deosebită”, spune Marisha.

Primii clienţi au fost cei apropiaţi, apoi au testat piaţa cu cantităţi mici de brânză vegană făcută în bucătăria Marisha. Aşa au auzit de ei şi raw veganii din ţară, care au început să ceară produsul. Aşa s-a născut ideea să înceapă producţia în cantităţi mari.

Planurile sunt mari. Intenţia lor este să producă brânză pentru raw veganii din România, Rpublica Moldova şi Ungaria. Până atunci, pe lângă producţia de brânză, Ştefan se ocupă şi de firma lui firmă de instalaţii, iar Marisha organizează tabere, zile onomastice şi alte evenimente pentru copii.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit
Economie duminică, 19 octombrie 2025, 18:39

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit

Majorarea salariului minim pentru anul 2026 urmează să fie discutată săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului Național Tripartit, care...

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit
A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Economie miercuri, 15 octombrie 2025, 18:33

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad

Cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad a fost inaugurat, astăzi, la Chișineu Criș. Investiția a început în urmă cu aproape un an și...

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:23

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități

Zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori locali, oameni de cultură și din sectorul ONG s-au reunit la Politehnica din...

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități
Economie vineri, 3 octombrie 2025, 17:16

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”

Premieră pe Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara: a decolat prima aeronavă pe ruta Timișoara-Istanbul operată de compania...

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”
Economie miercuri, 1 octombrie 2025, 17:18

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru

Supracontractarea a fost motivul pentru care unele proiecte au fost eliminate de la finanțare prin PNRR. Ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru
Economie miercuri, 1 octombrie 2025, 09:38

Zboruri spre Istanbul și Dubai de pe Aeroportul Timișoara. Zboruri suplimentare spre București

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara începe luna octombrie cu două curse săptămânale directe către Istanbul. Începând...

Zboruri spre Istanbul și Dubai de pe Aeroportul Timișoara. Zboruri suplimentare spre București
Economie marți, 30 septembrie 2025, 20:30

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile

În județul Timiș continuă evaluarea pagubelor provocate culturilor de înghețul târziu și de seceta severă din acest an. Potrivit Direcției...

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile