Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

O basarabeancă, stabilită la Timişoara, a creat prima brînză vegană depe piaţa românească. Totul a plecat de la stilul de viaţă adoptat de Marişha Zaporojan, care alături de soţul ei, Ştefan, a devenit raw vegană.

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

Articol de Radio Timișoara, 12 martie 2018, 08:15

Marişha Zaporojan s-a născut la Chinişnău, dar s-a mutat în România când avea nouă ani. A locuit la Bucureşti, a urmat liceul la Oradea, iar la Timişoara a ajuns pentru facultate, la Arte Plastice, secţia Design și a rămas la Timişoara. A devenit raw vegană în urmă cu doi ani. Există o deferenţă între vegetarieni şi raw vegani, ne explică Marisha.

„Raw înseamnă crud, iar vegan înseamnă tot ce nu e produs de animale. Adică nu se poate consuma brânză, lactate, ouă, nimic ce vine de la animal, carnea bineînțeles este exclusă. Noi, că mâncăm raw înseamnă că mâncăm doar crud, nu se prepară nimic termic. Până în 48 de grade se poate merge. Diferența între vegan și vegetarian este veganul se gândește la stilul lui de viață și alege să nu mai poarte geci de piele, să nu  mai aibă mănuși cu blăniță, să fim cât mai buni cu toată planeta” spune tânăra.

Masha şi Ştefan sunt printre puţinii raw vegani din Timişoara. Ideea de a produce brânză vegetală a venit cumva şi din dorinţa de a experimenta diverse sortimente de mâncare.

„Am început să călătorim prin lume căutând gusturi. Am plecat în India, în Spania, prin Germania, să vedem ce mămâncă alții raw vegan pentru că nu poți să spui că ai foarte multe rețete de la început. Și vrei să afli, vreis ă aduci mai multe în bucătăria ta, să ai diversitate. În Barcelona am fost dați peste cap de o brânză, am fost foarte suprinsă să găsesc un gust adevărat de brânză, pentru că era destul de acră, destul de cremoasă, destul de grasă, destul de albă. Se poate face brânză raw vegană. Ne-am dus acasă și am început să experimentăm. Este din nuci caju și migdale. Poate fi doar caju sau combinație între între caju și migdale pentru că îi dă o textură deosebită”, spune Marisha.

Primii clienţi au fost cei apropiaţi, apoi au testat piaţa cu cantităţi mici de brânză vegană făcută în bucătăria Marisha. Aşa au auzit de ei şi raw veganii din ţară, care au început să ceară produsul. Aşa s-a născut ideea să înceapă producţia în cantităţi mari.

Planurile sunt mari. Intenţia lor este să producă brânză pentru raw veganii din România, Rpublica Moldova şi Ungaria. Până atunci, pe lângă producţia de brânză, Ştefan se ocupă şi de firma lui firmă de instalaţii, iar Marisha organizează tabere, zile onomastice şi alte evenimente pentru copii.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

Profesor de economie din Timișoara: Creșterea TVA în perioadă de recesiune nu este o măsură indicată
Economie sâmbătă, 21 iunie 2025, 12:00

Profesor de economie din Timișoara: Creșterea TVA în perioadă de recesiune nu este o măsură indicată

Creșterea TVA în această perioadă nu este indicată, spune profesorul de economie Ioan Talpoș, fost decan al Facultății de Economie și a...

Profesor de economie din Timișoara: Creșterea TVA în perioadă de recesiune nu este o măsură indicată
Apel la unitate din partea antreprenorilor din Timiș pentru dialogul cu autoritățile
Economie joi, 19 iunie 2025, 18:15

Apel la unitate din partea antreprenorilor din Timiș pentru dialogul cu autoritățile

Antreprenorii din Timiș lansează un apel la solidaritate pentru a îmbunătăți dialogul social dintre mediul privat și autorități. La...

Apel la unitate din partea antreprenorilor din Timiș pentru dialogul cu autoritățile
Promovarea Timișoarei, cheia spre mai multe zboruri internaționale
Economie luni, 16 iunie 2025, 07:42

Promovarea Timișoarei, cheia spre mai multe zboruri internaționale

Timișoara este un oraș cu aer occidental, cu clădiri istorice, cafenele cochete și evenimente culturale aproape în fiecare weekend. Și totuși,...

Promovarea Timișoarei, cheia spre mai multe zboruri internaționale
CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată
Economie duminică, 15 iunie 2025, 12:15

CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată

CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată, ceea ce pune în pericol siguranţa circulaţiei trenurilor în plin sezon estival,...

CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată
Economie sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Economie vineri, 13 iunie 2025, 15:23

Ministrul Energiei, despre noile facturi la curent electric: Să nu întreținem o stare de panică

Prețul energiei electrice nu va crește decât cu câteva zeci de lei și nu-i va afecta pe consumatorii vulnerabili, dă asigurări ministrul...

Ministrul Energiei, despre noile facturi la curent electric: Să nu întreținem o stare de panică
Economie joi, 12 iunie 2025, 17:00

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului

Proiectul noii Termocentrale MASS este într-un stadiu avansat şi că la finalul acestui an este posibil ca aici să fie produse primele cantităţi...

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului
Economie duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali