Parlamentul European cere un buget ambițios. Mai mulți bani pentru securitate, agricultură și infrastructură
Parlamentul European se întruneşte la Strasbourg, în ședința plenară care precede Ziua Europei.

Articol de Radio Timișoara, 8 mai 2025, 08:27
Viziunea Parlamentului European și solicitările sale privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034 au fost prezentate într-o rezoluție adoptată de eurodeputați cu 317 voturi pentru, 206 împotrivă și 123 abțineri.
Un buget pentru o Europă în schimbare
„Un buget pe termen lung revizuit pentru Uniune într-o lume în schimbare” se numeşte raportul prezentat în parlament şi dezbătut. Deputații au solicitat un buget al Uniunii pe termen lung semnificativ mai ambițios, care să corespundă așteptărilor cetățenilor UE într-un peisaj global din ce în ce mai complex.
Unul dintre cei doi coraportori pe acest subiect este eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European.
“Mi-am asumat responsabilitatea de a fi negociatorul șef al Parlamentului European pe următorul buget multianual al Uniunii Europene pe următorul șapte ani, unde vom decide câte fonduri europene vor veni în România după 2027, în perioada 2028-2034. Va fi una dintre cele mai importante decizii pe care Parlamentul European le va lua, importante pentru Europa, dar foarte importante și pentru România. Aici vom decide câte fonduri europene vor veni în agricultură, câți bani pentru autostrăzi, câți bani pentru infrastructură”, spune Siegfried Mureşan.
Securitate, infrastructură și competitivitate
Textul pregătit de Comisia pentru bugete subliniază că retragerea Statelor Unite din rolul lor mondial înseamnă pentru Uniunea Europeană preluarea cheltuielilor cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pe lângă un context economic și social extrem de dificil, un decalaj în materie de competitivitate și agravarea crizei climatice și a biodiversității.
“Uniunea Europeană vedem că are noi priorități. Securitatea cetățenilor, trebuie să investim mai mult în apărare, în protecția frontierei externe, să ne apărăm spațiul cibernetic de toate felurile de interferențe. Provocarea este să reușim să folosim bine resursele limitate pe care le avem. Dacă Uniunea Europeană dorim să facă mai mult, trebuie să avem și o creștere a bugetului european, dar trebuie să fim realiști că această creștere poate fi doar moderată, ea nu poate fi exagerată. Deci provocarea este să alocăm banii limitați pe care îi avem în domeniile în care oamenii așteaptă să îi ajutăm”, spune eurodeputatul Siegfried Mureşan.
Eurodeputaţii au adoptat prin vot textul cu priorităţile financiare ale Parlamentului care urmează să fie înaintat Comisiei Europene. Aceasta va elabora propunerea legislativă pentru următorul Cadru Financiar Multianual, care urmează să fie prezentată Parlamentului în sesiunea din luna iulie.
Redactor: Adrian Ardelean