Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Povestea restaurantului sătesc care duce mai departe legenda Babei Zorka

Baba Zorka din Diniaș este un pitoresc punct gastronomic cu specific sârbesc. Restaurantul din localitatea timișeană este un reper aparte în peisajul rural al magazinelor și localurilor sătești.

Povestea restaurantului sătesc care duce mai departe legenda Babei Zorka

Articol de Radio Timișoara, 9 iulie 2018, 07:30

Localul a fost amenajat chiar în casa Babei Zorka de către familia Glisič.

“Ideea mi-a venit în urmă cu șase ani de zile când bunica soției mele mi-a cedat averea de la Diniaș și, în loc să o vindem sau să o lăsăm în paragină, am investit patru ani de zile bani foarte mulți ca să o redăm circuitul gastronomic, să fie un restaurant cu specific sârbesc. Baba Zorka a fost o femeie deosebită și merita să îi ducem numele în continuare”, spune Sava Glisič, proprietarul restaurantului.

Oferta gastronomică poartă pecetea locului. La restaurantul sătesc vin oameni din localitățile învecinate, dar și din Timișoara.

“La noi totul se prepară pe cârbuni de lemn. Pleskavița sârbească este renumită la noi, cotlet umplut a la Diniaș este renumit. Și cu micii am avut o mică problemă. Micii românești, dar noi mai aducem o îmbunătățire și îi servim în slănină sau în bacon. Nu știu dacă suntem unicii care facem asta, dar în Serbia se folosește baconul și slănina pentru a înveli mititeii puși pe grătar. Rețetele le-am primit de la un bun prieten din Serbia care mi-a fost bucătar un an ca să învețele fetele să facă preparatele”, spune timișeanul.

Chiar dacă rețetele sârbești se întrepătrund cu cele românești, amprenta Babei Zorka este evidentă. Baba Zorka era o femeie cunoscută și respectată la Diniaș, povestește Sava Glisič.

“Viața ei a trăit-o în sat, nu a fost în altă parte. Era renumită pentru mâncărurile sârbești pe care noi nu le facem pentru că nu găsim clienți care ar dori să mănânce găluște cu cartofi, de exemplu. Mai făcea Baba Zorka mâncăruri deosebite și de aceea am pus numele să devină un brand al Diniașului”, spune Sava Glisič.

 

 

Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat
Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Agricultură duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine