Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un agricultor bănățean aplică rețeta spaniolă cu succes în livada de cireși

O livadă mixtă de două hectare, prevăzută cu sistem de irigare, este câștigul reinvestit al unei familii de la Sichevița, după aproape 13 ani de muncă în Spania.

Un agricultor bănățean aplică rețeta spaniolă cu succes în livada de cireși

Articol de Radio Timișoara, 25 mai 2018, 08:22

Iosif Dragomir spune că în Spania a avut ocazia să vadă ce înseamnă performanța în agricultură. Și pentru că nu știa prea multe despre tehnologie a pornit de la cules. Dar a învățat și a câștigat în scurt timp încrederea patronului spaniol, povestește Iosif Dragomir.

“Acolo am învățat și, știți cum e, dacă nu ești serios, nu faci treabă. În primii doi – trei ani am început să lucrez ca orice muncitor. Spre norocul meu, patronul pe care l-am avut a fost un om foarte important, a fost un fel de secretar de stat în Spania. Avea peste 100 de hectare de pomi fructiferi. Spre exemplu, la tăiere eram doar eu, patronul și fiul lui. Lucram la tăieri cu tractorul, cu compresorul și cu foarfeci pneumatice. Cu tratamentele tot de la el am învățat. Am întrebat orice lucru, el mi-a spus, pentru că nu e suficient doar să știi așa, dacă nu vezi… Mi-a plăcut, îmi place și fac cu pasiune tot ceea ce fac”, spune Iosif Dragomir.

Printre picături, în ultimii opt ani, Iosif Dragomir a reușit să își înființeze acasă, la Sichevița, propria livadă, iar când aceasta a început să producă, a luat decizia să se întoarcă în România. Au trecut trei ani și, chiar dacă nu este simplu, Iosif Dragomir se străduiește să producă fructe de calitate pe care, mai apoi, să le și vândă la un preț bun.

“Văzând dincolo cum merg lucrurile, le place calitatea. Vorbim de cireșe. Eu dacă îi cer omului 10 lei pe kilogram, eu știu că omul acela mănâncă tot fructul. Dacă omul mi-a dat banul întreg și nu e rupt, eu îi dau calitate”, spune agricultorul.

Iosif Dragomir știe că fructele proaspete nu au viață lungă. Așa că pentru a le păstra valoarea, a acționat în două direcții: spre depozitare și spre procesare.

“Având cameră frigorifică, e un lucru bun în sensul că, spre exemplu dacă azi sau mâine sau peste o săptămână, apare o multitudine de cireșe le bag la cameră și atunci am un avantaj. Se menține acolo vreo 10 – 12 zile și câștigul ăla mic nu are sens să îl împarți cu altcineva. Un fruct dacă e un pic mai degradată, mai mic, un aspect mai puțin comercial, ne-am gândit să procesăm și să facem suc fără conservant, fără zahăr. Ca să obținem trei litri de suc, trebuie să băgăm șase kilograme de mere”, explică Iosif Dragomir.

Deși a avut destule momente de cumpănă, când a regretat întoarcerea în România, Iosif Dragomir și-a păstrat optimismul fiind convins că prin calitate va reuși să câștige piața. Lecția spaniolă l-a mai învățat că profitul obținut trebuie întors în afacere pentru a rămâne competitiv.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit
Agricultură sâmbătă, 8 noiembrie 2025, 14:39

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 9 noiembrie, difuzată între orele 7 și 9, este dedicată în întregime înregistrărilor...

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit
Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 13:21

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Arad, într-o gospodărie din comuna Şiclău. Cazul afectează şi...

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale
Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile
Agricultură marți, 30 septembrie 2025, 20:30

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile

În județul Timiș continuă evaluarea pagubelor provocate culturilor de înghețul târziu și de seceta severă din acest an. Potrivit Direcției...

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile
Agricultură luni, 15 septembrie 2025, 11:29

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse

Animalele expuse, după o pauză de câțiva ani, la cel mai mare târg de specialitate din vestul țării, Agromalim, desfășurat în weekend la...

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 17:11

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș

18 porci au fost sacrificați în Timiș, după ce a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană. Inspectorii sanitari veterinari și...

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Agricultură sâmbătă, 6 septembrie 2025, 17:05

Focar de pestă porcină africană în Timiș

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Timiș. Direcția Sanitară Veterinară a anunţat că e vorba de o...

Focar de pestă porcină africană în Timiș
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat