Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 28 septembrie 2023, 12:55

Preparate franțuzești cu arome oltenești se regăsesc în meniul Atelier Brâncuși al unui restaurant din centrul Timișoarei.
Pentru a fi în ton cu principala atracție a Capitalei Culturale Europene, expoziția Brâncuși, care se deschide la Muzeul Național de Artă, bucătarii au pregătit feluri franțuzești de mâncare cu ingrediente oltenești, pentru a scoate în evidență originile din Târgu Jiu, dar și influențele celui mai important sculptor român, devenit celebru odată ajuns la Paris.
Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, în județul Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris.
Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușii, bucătarii-șefi ai unui cunoscut restaurant din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.
Amestecul franco-oltenesc, intitulat Atelier Brâncuși, adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor.
“Ideea creării acestui meniu Brâncuși a venit în urmă cu aproximativ trei luni de zile. Ele sunt inspirate din lucrările lui Brâncuși și din viața lui Brâncuși. Aranjamentul în farfurie este aproximativ cât am putut să respectăm lucrările lui Brâncuși. Ca materii prime, la fel sunt atât cu specific oltenesc, cât și cu specific franțuzesc. Există un preparat care este 100% franțuzesc, în ideea că Brâncuși a trăit perioada sa de glorie la Paris. Ceea ce noi am adus aici nou, am combinat un piept de gâscă afumat cu o mămăligă și cu un sos prune, Brâncuși fiind un mare amator de mămăligă, chiar la Paris mânca mămăligă”, spune Remus Tomici.
Se folosesc atât ingrediente locale, cât și franțuzești, iar prezentarea e inedită pentru că se pot vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor bâncușiene.

Meniul este compus din Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului, Regele Regilor și Cumințenia Pământului, explică Eusebiu Lăcătușu.
Primul preparat pe care l-am pregătit, Masa Tăcerii se numește, este o terină cu piept de gâscă afumată, pe pat de mămăligă prăjită și chipsuri de praz cu dulceață de prune afumate. E inspirat din opera Masă Tăcerii din 1935 de la Târgu Jiu.
Al doilea preparat, avem Măiastra, terină de foie gras, dulceață de ceapă, roșii și merișoare și un piure de mango, inspirat din opera Măiastra din 1910, de La Minor. Al treilea preparat este Poarta Sărutului. Aici avem un file de păstrăv cu ghimbir și ierburi aromate, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel și un sos de lămâie cu portocale care este inspirat din Poarta Sărutului, tot de la Târgu Jiu, din 1935. Preparatul 100% franțuzesc, Regele Regilor, un turnedo rossini, însoțit de foie gras, trufe negre și un buchet de legume inspirat din Regele Regilor din 1938, tot New York. Și ultimul cu Cumințenia pământului, care e un mousse de ciocolată neagră cu păstârnac și coulis de zmeură. Acesta este desertul, este inspirat din opera cu Cumințenia pământului din 1907 de la Muzeul Băncii Naționale”, spune Eusebiu Lăcătușu.
Meniul fi disponibil pentru o perioadă de cel puțin o lună și poate fi încercat în regim a la carte. Meniul complet de degustare și de gustare, cu asociere de vin premium din Oltenia este o mișcare de marketing bine gândită, spune reprezentantul restaurantului din Piața Victoriei, Dan Jakabhazi.
“Poate fi etichetată ca o aventură de marketing, dar noi, în primul rând, o vedem ca pe un exercițiu artistic. Având aceste izvoare de creativitate în bucătărie, pe chef Tomici și pe chef Lăcătușu, ar fi fost păcat să nu le oferim ocazia să se manifeste, inspirându-se din viața, mai ales, din traiectoria marelui artist Brâncuși și apoi să aducă aceste tușe de tehnică foarte rafinată, care să facă acest fusion între ceea ce se mânca la Hobița și cum a ajuns, de fapt, Brâncuși să mănânce la Paris. Facem asta pentru bucuria sufletului bucătăriei noastre și sperăm să se transmită și clienților noștri”, spune Dan Jakabhazi.
Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei de sâmbătă până în 28 ianuarie anul viitor, la Muzeul de Artă din Timișoara.

 

Primăria Lugoj construiește un nou parc în cartierul Herendești
miercuri, 3 decembrie 2025, 18:28

Primăria Lugoj construiește un nou parc în cartierul Herendești

Municipiul Lugoj va avea un nou parc în cartierul Herendești, unde administrația promite să transforme complet zona și să ofere locuitorilor un...

Primăria Lugoj construiește un nou parc în cartierul Herendești
Modernizare cu fonduri europene la secția ATI de la Spitalul Județean din Timișoara
miercuri, 3 decembrie 2025, 18:09

Modernizare cu fonduri europene la secția ATI de la Spitalul Județean din Timișoara

Mai multe saloane din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara vor fi modernizate cu finanțare europeană....

Modernizare cu fonduri europene la secția ATI de la Spitalul Județean din Timișoara
Ambulanță în flăcări pe autostrada A1
miercuri, 3 decembrie 2025, 18:02

Ambulanță în flăcări pe autostrada A1

O ambulanţă destinată transportului persoanelor dializate s-a răsturnat de pe platforma pe care era transportată şi a luat foc, pe autostrada...

Ambulanță în flăcări pe autostrada A1
Captură de droguri în Timișoara. Suspectul, arestat preventiv
miercuri, 3 decembrie 2025, 15:13

Captură de droguri în Timișoara. Suspectul, arestat preventiv

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara împreună cu procurorii DIICOT Timişoara au documentat activitatea...

Captură de droguri în Timișoara. Suspectul, arestat preventiv
miercuri, 3 decembrie 2025, 12:22

Grupă infernală pentru „Stejari” la Cupa Mondială

Naționala de rugby a României și-a aflat astăzi adversarele de la Cupa Mondială din 2027 din Australia. Echipa României va înfrunta cvadrupla...

Grupă infernală pentru „Stejari” la Cupa Mondială
miercuri, 3 decembrie 2025, 11:07

Ansamblul “Doina Timișului” pregătește tradiționalul spectacol de sărbători

Miercuri, 10 decembrie 2025, ora 18:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, prin ansamblul...

Ansamblul “Doina Timișului” pregătește tradiționalul spectacol de sărbători
miercuri, 3 decembrie 2025, 09:56

„Crăciun cu Flores”, concertul generațiilor / VIDEO

Asociația Flores Timișoara a umplut sala de spectacole de la Casa Tineretului din Timișoara, cu ocazia concertului de colinde organizat într-a...

„Crăciun cu Flores”, concertul generațiilor / VIDEO
miercuri, 3 decembrie 2025, 08:50

Reșițeanul Denis Popescu, în finala europeană la 50 m fluture

Înotătorul reșițean Denis Popescu concurează azi în finala probei de 50 m fluture, la Campionatele Europene în bazin scurt de la Lubin...

Reșițeanul Denis Popescu, în finala europeană la 50 m fluture