Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 28 septembrie 2023, 12:55

Preparate franțuzești cu arome oltenești se regăsesc în meniul Atelier Brâncuși al unui restaurant din centrul Timișoarei.
Pentru a fi în ton cu principala atracție a Capitalei Culturale Europene, expoziția Brâncuși, care se deschide la Muzeul Național de Artă, bucătarii au pregătit feluri franțuzești de mâncare cu ingrediente oltenești, pentru a scoate în evidență originile din Târgu Jiu, dar și influențele celui mai important sculptor român, devenit celebru odată ajuns la Paris.
Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, în județul Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris.
Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușii, bucătarii-șefi ai unui cunoscut restaurant din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.
Amestecul franco-oltenesc, intitulat Atelier Brâncuși, adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor.
“Ideea creării acestui meniu Brâncuși a venit în urmă cu aproximativ trei luni de zile. Ele sunt inspirate din lucrările lui Brâncuși și din viața lui Brâncuși. Aranjamentul în farfurie este aproximativ cât am putut să respectăm lucrările lui Brâncuși. Ca materii prime, la fel sunt atât cu specific oltenesc, cât și cu specific franțuzesc. Există un preparat care este 100% franțuzesc, în ideea că Brâncuși a trăit perioada sa de glorie la Paris. Ceea ce noi am adus aici nou, am combinat un piept de gâscă afumat cu o mămăligă și cu un sos prune, Brâncuși fiind un mare amator de mămăligă, chiar la Paris mânca mămăligă”, spune Remus Tomici.
Se folosesc atât ingrediente locale, cât și franțuzești, iar prezentarea e inedită pentru că se pot vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor bâncușiene.

Meniul este compus din Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului, Regele Regilor și Cumințenia Pământului, explică Eusebiu Lăcătușu.
Primul preparat pe care l-am pregătit, Masa Tăcerii se numește, este o terină cu piept de gâscă afumată, pe pat de mămăligă prăjită și chipsuri de praz cu dulceață de prune afumate. E inspirat din opera Masă Tăcerii din 1935 de la Târgu Jiu.
Al doilea preparat, avem Măiastra, terină de foie gras, dulceață de ceapă, roșii și merișoare și un piure de mango, inspirat din opera Măiastra din 1910, de La Minor. Al treilea preparat este Poarta Sărutului. Aici avem un file de păstrăv cu ghimbir și ierburi aromate, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel și un sos de lămâie cu portocale care este inspirat din Poarta Sărutului, tot de la Târgu Jiu, din 1935. Preparatul 100% franțuzesc, Regele Regilor, un turnedo rossini, însoțit de foie gras, trufe negre și un buchet de legume inspirat din Regele Regilor din 1938, tot New York. Și ultimul cu Cumințenia pământului, care e un mousse de ciocolată neagră cu păstârnac și coulis de zmeură. Acesta este desertul, este inspirat din opera cu Cumințenia pământului din 1907 de la Muzeul Băncii Naționale”, spune Eusebiu Lăcătușu.
Meniul fi disponibil pentru o perioadă de cel puțin o lună și poate fi încercat în regim a la carte. Meniul complet de degustare și de gustare, cu asociere de vin premium din Oltenia este o mișcare de marketing bine gândită, spune reprezentantul restaurantului din Piața Victoriei, Dan Jakabhazi.
“Poate fi etichetată ca o aventură de marketing, dar noi, în primul rând, o vedem ca pe un exercițiu artistic. Având aceste izvoare de creativitate în bucătărie, pe chef Tomici și pe chef Lăcătușu, ar fi fost păcat să nu le oferim ocazia să se manifeste, inspirându-se din viața, mai ales, din traiectoria marelui artist Brâncuși și apoi să aducă aceste tușe de tehnică foarte rafinată, care să facă acest fusion între ceea ce se mânca la Hobița și cum a ajuns, de fapt, Brâncuși să mănânce la Paris. Facem asta pentru bucuria sufletului bucătăriei noastre și sperăm să se transmită și clienților noștri”, spune Dan Jakabhazi.
Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei de sâmbătă până în 28 ianuarie anul viitor, la Muzeul de Artă din Timișoara.

 

AUDIO / CSC Dumbrăvița întâlnește CSM Slatina de două ori în 12 zile
luni, 1 decembrie 2025, 09:44

AUDIO / CSC Dumbrăvița întâlnește CSM Slatina de două ori în 12 zile

Etapa a doua a grupelor Cupei României la fotbal se deschide în vestul țării. Mâine, de la ora 14.00, pe stadionul „Ștefan Dobay”, CSC...

AUDIO / CSC Dumbrăvița întâlnește CSM Slatina de două ori în 12 zile
Centrul de Mari Arși din Timișoara ar putea fi deschis vara viitoare
luni, 1 decembrie 2025, 08:43

Centrul de Mari Arși din Timișoara ar putea fi deschis vara viitoare

Centrul de Mari Arși de la Timișoara, a cărui construcție este în mare parte finalizată, nu va fi deschis până când totul este pregătit,...

Centrul de Mari Arși din Timișoara ar putea fi deschis vara viitoare
Programul Zilei Naționale la Arad – ceremonii, defilare cu torțe și concert în Piața Catedralei
luni, 1 decembrie 2025, 07:40

Programul Zilei Naționale la Arad – ceremonii, defilare cu torțe și concert în Piața Catedralei

Ceremoniile oficiale de Ziua Națională încep la ora 15.30 în Cimitirul „Eternitatea”, la mormintele celor trei corifei arădeni ai Marii...

Programul Zilei Naționale la Arad – ceremonii, defilare cu torțe și concert în Piața Catedralei
Programul de 1 Decembrie la Timișoara: ceremonii, defilări militare și momente artistice
luni, 1 decembrie 2025, 07:30

Programul de 1 Decembrie la Timișoara: ceremonii, defilări militare și momente artistice

Timișorenii vor celebra Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, printr-o serie de evenimente oficiale, ceremonii militare, momente artistice...

Programul de 1 Decembrie la Timișoara: ceremonii, defilări militare și momente artistice
luni, 1 decembrie 2025, 06:31

Aradul, leagănul Marii Uniri. Clădirile unde s-a pregătit Marea Unire, rută turistică oficială

Aradul este leagănul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru că aici s-au pus bazele politice și organizatorice ale evenimentului care a...

Aradul, leagănul Marii Uniri. Clădirile unde s-a pregătit Marea Unire, rută turistică oficială
luni, 1 decembrie 2025, 04:50

Vremea în vestul țării

Astăzi, vremea se va încălzi, devenind ușor mai caldă decât în mod normal. Cerul va fi temporar noros. Vântul va sufla în general slab....

Vremea în vestul țării
duminică, 30 noiembrie 2025, 21:22

VIDEO | Iluminatul festiv de Crăciun, pornit în aplauzele a mii de timișoreni

Târgul de Crăciun din Timișoara și-a deschis porțile astăzi, odată cu aprinderea iluminatului festiv și concertul susținut de Ștefan...

VIDEO | Iluminatul festiv de Crăciun, pornit în aplauzele a mii de timișoreni
duminică, 30 noiembrie 2025, 20:10

Handbaliștii violeți pierd cu Dinamo

La jumătatea intervalului, bucureștenii aveau deja un avans de trei goluri, scor 17-14, după o repriză în care Timișoara a condus o singură...

Handbaliștii violeți pierd cu Dinamo