Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 28 septembrie 2023, 12:55

Preparate franțuzești cu arome oltenești se regăsesc în meniul Atelier Brâncuși al unui restaurant din centrul Timișoarei.
Pentru a fi în ton cu principala atracție a Capitalei Culturale Europene, expoziția Brâncuși, care se deschide la Muzeul Național de Artă, bucătarii au pregătit feluri franțuzești de mâncare cu ingrediente oltenești, pentru a scoate în evidență originile din Târgu Jiu, dar și influențele celui mai important sculptor român, devenit celebru odată ajuns la Paris.
Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, în județul Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris.
Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușii, bucătarii-șefi ai unui cunoscut restaurant din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.
Amestecul franco-oltenesc, intitulat Atelier Brâncuși, adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor.
“Ideea creării acestui meniu Brâncuși a venit în urmă cu aproximativ trei luni de zile. Ele sunt inspirate din lucrările lui Brâncuși și din viața lui Brâncuși. Aranjamentul în farfurie este aproximativ cât am putut să respectăm lucrările lui Brâncuși. Ca materii prime, la fel sunt atât cu specific oltenesc, cât și cu specific franțuzesc. Există un preparat care este 100% franțuzesc, în ideea că Brâncuși a trăit perioada sa de glorie la Paris. Ceea ce noi am adus aici nou, am combinat un piept de gâscă afumat cu o mămăligă și cu un sos prune, Brâncuși fiind un mare amator de mămăligă, chiar la Paris mânca mămăligă”, spune Remus Tomici.
Se folosesc atât ingrediente locale, cât și franțuzești, iar prezentarea e inedită pentru că se pot vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor bâncușiene.

Meniul este compus din Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului, Regele Regilor și Cumințenia Pământului, explică Eusebiu Lăcătușu.
Primul preparat pe care l-am pregătit, Masa Tăcerii se numește, este o terină cu piept de gâscă afumată, pe pat de mămăligă prăjită și chipsuri de praz cu dulceață de prune afumate. E inspirat din opera Masă Tăcerii din 1935 de la Târgu Jiu.
Al doilea preparat, avem Măiastra, terină de foie gras, dulceață de ceapă, roșii și merișoare și un piure de mango, inspirat din opera Măiastra din 1910, de La Minor. Al treilea preparat este Poarta Sărutului. Aici avem un file de păstrăv cu ghimbir și ierburi aromate, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel și un sos de lămâie cu portocale care este inspirat din Poarta Sărutului, tot de la Târgu Jiu, din 1935. Preparatul 100% franțuzesc, Regele Regilor, un turnedo rossini, însoțit de foie gras, trufe negre și un buchet de legume inspirat din Regele Regilor din 1938, tot New York. Și ultimul cu Cumințenia pământului, care e un mousse de ciocolată neagră cu păstârnac și coulis de zmeură. Acesta este desertul, este inspirat din opera cu Cumințenia pământului din 1907 de la Muzeul Băncii Naționale”, spune Eusebiu Lăcătușu.
Meniul fi disponibil pentru o perioadă de cel puțin o lună și poate fi încercat în regim a la carte. Meniul complet de degustare și de gustare, cu asociere de vin premium din Oltenia este o mișcare de marketing bine gândită, spune reprezentantul restaurantului din Piața Victoriei, Dan Jakabhazi.
“Poate fi etichetată ca o aventură de marketing, dar noi, în primul rând, o vedem ca pe un exercițiu artistic. Având aceste izvoare de creativitate în bucătărie, pe chef Tomici și pe chef Lăcătușu, ar fi fost păcat să nu le oferim ocazia să se manifeste, inspirându-se din viața, mai ales, din traiectoria marelui artist Brâncuși și apoi să aducă aceste tușe de tehnică foarte rafinată, care să facă acest fusion între ceea ce se mânca la Hobița și cum a ajuns, de fapt, Brâncuși să mănânce la Paris. Facem asta pentru bucuria sufletului bucătăriei noastre și sperăm să se transmită și clienților noștri”, spune Dan Jakabhazi.
Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei de sâmbătă până în 28 ianuarie anul viitor, la Muzeul de Artă din Timișoara.

 

Lacul Tauţ, în creştere în ultima lună, dar rămâne sub 50% din volum
marți, 9 decembrie 2025, 15:15

Lacul Tauţ, în creştere în ultima lună, dar rămâne sub 50% din volum

Lacul Tauţ este în creştere pe fondul precipitaţiilor din această toamnă, dar rămâne la un volum sub 50% din normalul perioadei. Potrivit...

Lacul Tauţ, în creştere în ultima lună, dar rămâne sub 50% din volum
Amenzi în Timiș pentru angajări la “negru” şi nerespectarea normelor de protecţie a muncii
marți, 9 decembrie 2025, 15:09

Amenzi în Timiș pentru angajări la “negru” şi nerespectarea normelor de protecţie a muncii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a descoperit, anul acesta, 155 de situaţii în care angajatori din domeniul construcţiilor nu au...

Amenzi în Timiș pentru angajări la “negru” şi nerespectarea normelor de protecţie a muncii
Timișoara pregătește depunerea proiectului pentru închiderea Inelului 2 în zona de Est. Investiție de peste 113 milioane lei
marți, 9 decembrie 2025, 15:01

Timișoara pregătește depunerea proiectului pentru închiderea Inelului 2 în zona de Est. Investiție de peste 113 milioane lei

Primăria Timișoara se pregătește să depună pentru finanțare europeană proiectul de închidere a Inelului 2 în zona de Est. Obiectivul este...

Timișoara pregătește depunerea proiectului pentru închiderea Inelului 2 în zona de Est. Investiție de peste 113 milioane lei
Defecțiuni tehnice la Colterm. Se oprește furnizarea apei calde și a încălzirii în mai multe zone din oraș
marți, 9 decembrie 2025, 14:52

Defecțiuni tehnice la Colterm. Se oprește furnizarea apei calde și a încălzirii în mai multe zone din oraș

Societatea de termoficare Colterm anunță că, miercuri, întrerupe furnizarea apei calde de consum și a încălzirii pe mai multe străzi din...

Defecțiuni tehnice la Colterm. Se oprește furnizarea apei calde și a încălzirii în mai multe zone din oraș
marți, 9 decembrie 2025, 13:49

„COPILĂRIA LUI CHOPIN – Crăciunul Magic”, poveste – spectacol interactiv

Teatrul Odeon, în parteneriat cu Institutul Polonez – București, prezintă „Copilăria lui Chopin – Crăciunul Magic”, spectacol...

„COPILĂRIA LUI CHOPIN – Crăciunul Magic”, poveste – spectacol interactiv
marți, 9 decembrie 2025, 08:59

Deveanca Breaz și timișoreanca Todoni, campioane în Antalya

Alesia Breaz și Cristiana Todoni au câștigat proba de dublu a turneului de tenis din Antalya. Întrecerea s-a disputat pe zgură și a făcut...

Deveanca Breaz și timișoreanca Todoni, campioane în Antalya
marți, 9 decembrie 2025, 06:20

Fără apă caldă și căldură în zona centrală a Timișoarei

Timișorenii care locuiesc în zona centrală nu vor avea astăzi apă caldă și căldură în locuințe din cauza unei defecțuni apărute la...

Fără apă caldă și căldură în zona centrală a Timișoarei
marți, 9 decembrie 2025, 04:50

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile rămân ridicate, în special în sudul Banatului. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla în general slab. Local, dimineața...

Vremea în Banat și Crișana