Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 28 septembrie 2023, 12:55

Preparate franțuzești cu arome oltenești se regăsesc în meniul Atelier Brâncuși al unui restaurant din centrul Timișoarei.
Pentru a fi în ton cu principala atracție a Capitalei Culturale Europene, expoziția Brâncuși, care se deschide la Muzeul Național de Artă, bucătarii au pregătit feluri franțuzești de mâncare cu ingrediente oltenești, pentru a scoate în evidență originile din Târgu Jiu, dar și influențele celui mai important sculptor român, devenit celebru odată ajuns la Paris.
Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, în județul Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris.
Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușii, bucătarii-șefi ai unui cunoscut restaurant din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.
Amestecul franco-oltenesc, intitulat Atelier Brâncuși, adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor.
“Ideea creării acestui meniu Brâncuși a venit în urmă cu aproximativ trei luni de zile. Ele sunt inspirate din lucrările lui Brâncuși și din viața lui Brâncuși. Aranjamentul în farfurie este aproximativ cât am putut să respectăm lucrările lui Brâncuși. Ca materii prime, la fel sunt atât cu specific oltenesc, cât și cu specific franțuzesc. Există un preparat care este 100% franțuzesc, în ideea că Brâncuși a trăit perioada sa de glorie la Paris. Ceea ce noi am adus aici nou, am combinat un piept de gâscă afumat cu o mămăligă și cu un sos prune, Brâncuși fiind un mare amator de mămăligă, chiar la Paris mânca mămăligă”, spune Remus Tomici.
Se folosesc atât ingrediente locale, cât și franțuzești, iar prezentarea e inedită pentru că se pot vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor bâncușiene.

Meniul este compus din Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului, Regele Regilor și Cumințenia Pământului, explică Eusebiu Lăcătușu.
Primul preparat pe care l-am pregătit, Masa Tăcerii se numește, este o terină cu piept de gâscă afumată, pe pat de mămăligă prăjită și chipsuri de praz cu dulceață de prune afumate. E inspirat din opera Masă Tăcerii din 1935 de la Târgu Jiu.
Al doilea preparat, avem Măiastra, terină de foie gras, dulceață de ceapă, roșii și merișoare și un piure de mango, inspirat din opera Măiastra din 1910, de La Minor. Al treilea preparat este Poarta Sărutului. Aici avem un file de păstrăv cu ghimbir și ierburi aromate, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel și un sos de lămâie cu portocale care este inspirat din Poarta Sărutului, tot de la Târgu Jiu, din 1935. Preparatul 100% franțuzesc, Regele Regilor, un turnedo rossini, însoțit de foie gras, trufe negre și un buchet de legume inspirat din Regele Regilor din 1938, tot New York. Și ultimul cu Cumințenia pământului, care e un mousse de ciocolată neagră cu păstârnac și coulis de zmeură. Acesta este desertul, este inspirat din opera cu Cumințenia pământului din 1907 de la Muzeul Băncii Naționale”, spune Eusebiu Lăcătușu.
Meniul fi disponibil pentru o perioadă de cel puțin o lună și poate fi încercat în regim a la carte. Meniul complet de degustare și de gustare, cu asociere de vin premium din Oltenia este o mișcare de marketing bine gândită, spune reprezentantul restaurantului din Piața Victoriei, Dan Jakabhazi.
“Poate fi etichetată ca o aventură de marketing, dar noi, în primul rând, o vedem ca pe un exercițiu artistic. Având aceste izvoare de creativitate în bucătărie, pe chef Tomici și pe chef Lăcătușu, ar fi fost păcat să nu le oferim ocazia să se manifeste, inspirându-se din viața, mai ales, din traiectoria marelui artist Brâncuși și apoi să aducă aceste tușe de tehnică foarte rafinată, care să facă acest fusion între ceea ce se mânca la Hobița și cum a ajuns, de fapt, Brâncuși să mănânce la Paris. Facem asta pentru bucuria sufletului bucătăriei noastre și sperăm să se transmită și clienților noștri”, spune Dan Jakabhazi.
Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei de sâmbătă până în 28 ianuarie anul viitor, la Muzeul de Artă din Timișoara.

 

A prins un somn de de 40 de kilograme și s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei
joi, 17 aprilie 2025, 11:36

A prins un somn de de 40 de kilograme și s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei

Un bărbat din Arad a fost prins de autorităţi că avea în barcă un somn de 40 de kilograme, deşi este perioadă de prohibiţie. Pescarul, în...

A prins un somn de de 40 de kilograme și s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei
Primăria Timișoara cere despăgubiri lucrările neterminate de la Turnul de Apă
joi, 17 aprilie 2025, 11:27

Primăria Timișoara cere despăgubiri lucrările neterminate de la Turnul de Apă

Primăria Timişoara va solicita daune-interese de peste 2,22 milioane de lei de la asocierea de firme care a obținut initial proiectul de...

Primăria Timișoara cere despăgubiri lucrările neterminate de la Turnul de Apă
Informare meteo de ploi abundente în vestul țării. Cod galben de vânt puternic
joi, 17 aprilie 2025, 11:13

Informare meteo de ploi abundente în vestul țării. Cod galben de vânt puternic

Vântul va sufla cu putere în vestul țării, unde sunt anunțate precipitații însemnate cantitativ. Până mâine seară la ora 23.00 este în...

Informare meteo de ploi abundente în vestul țării. Cod galben de vânt puternic
Todoni, sigură de prezența la Roland Garros
joi, 17 aprilie 2025, 10:32

Todoni, sigură de prezența la Roland Garros

Al doilea turneu de Mare Șlem al anului va avea loc în perioada 25 mai – 8 iunie și aduce o premieră pentru sportiva din Banat. Todoni a...

Todoni, sigură de prezența la Roland Garros
joi, 17 aprilie 2025, 10:31

Structura de rezistență de pe Clisura Dunării a fost finalizată

Lucrările la structura de rezistență de tip polată de pe DN 57, Clisura Dunării, s-au încheiat. În prezent, constructorul montează...

Structura de rezistență de pe Clisura Dunării a fost finalizată
joi, 17 aprilie 2025, 10:02

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători

Muzeul Satului Bănățean va fi deschis pentru vizitatori conform programului obișnuit în Vinerea Mare, respectiv între orele 10.00 și 18.00....

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători
joi, 17 aprilie 2025, 07:20

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va deveni deosebit de caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară și în cursul nopții, când pe arii extinse vor fi...

Vremea în Banat și Crișana
miercuri, 16 aprilie 2025, 21:00

AUDIO / SCM Poli cade pe loc de baraj, după eșecul cu Turda

Violeții au condus o singură dată, în start de meci, la 1-0, după care ardelenii și-au creat un avantaj, ce le-a adus toate punctele. La...

AUDIO / SCM Poli cade pe loc de baraj, după eșecul cu Turda