Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 28 septembrie 2023, 12:55

Preparate franțuzești cu arome oltenești se regăsesc în meniul Atelier Brâncuși al unui restaurant din centrul Timișoarei.
Pentru a fi în ton cu principala atracție a Capitalei Culturale Europene, expoziția Brâncuși, care se deschide la Muzeul Național de Artă, bucătarii au pregătit feluri franțuzești de mâncare cu ingrediente oltenești, pentru a scoate în evidență originile din Târgu Jiu, dar și influențele celui mai important sculptor român, devenit celebru odată ajuns la Paris.
Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, în județul Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris.
Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușii, bucătarii-șefi ai unui cunoscut restaurant din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.
Amestecul franco-oltenesc, intitulat Atelier Brâncuși, adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor.
“Ideea creării acestui meniu Brâncuși a venit în urmă cu aproximativ trei luni de zile. Ele sunt inspirate din lucrările lui Brâncuși și din viața lui Brâncuși. Aranjamentul în farfurie este aproximativ cât am putut să respectăm lucrările lui Brâncuși. Ca materii prime, la fel sunt atât cu specific oltenesc, cât și cu specific franțuzesc. Există un preparat care este 100% franțuzesc, în ideea că Brâncuși a trăit perioada sa de glorie la Paris. Ceea ce noi am adus aici nou, am combinat un piept de gâscă afumat cu o mămăligă și cu un sos prune, Brâncuși fiind un mare amator de mămăligă, chiar la Paris mânca mămăligă”, spune Remus Tomici.
Se folosesc atât ingrediente locale, cât și franțuzești, iar prezentarea e inedită pentru că se pot vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor bâncușiene.

Meniul este compus din Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului, Regele Regilor și Cumințenia Pământului, explică Eusebiu Lăcătușu.
Primul preparat pe care l-am pregătit, Masa Tăcerii se numește, este o terină cu piept de gâscă afumată, pe pat de mămăligă prăjită și chipsuri de praz cu dulceață de prune afumate. E inspirat din opera Masă Tăcerii din 1935 de la Târgu Jiu.
Al doilea preparat, avem Măiastra, terină de foie gras, dulceață de ceapă, roșii și merișoare și un piure de mango, inspirat din opera Măiastra din 1910, de La Minor. Al treilea preparat este Poarta Sărutului. Aici avem un file de păstrăv cu ghimbir și ierburi aromate, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel și un sos de lămâie cu portocale care este inspirat din Poarta Sărutului, tot de la Târgu Jiu, din 1935. Preparatul 100% franțuzesc, Regele Regilor, un turnedo rossini, însoțit de foie gras, trufe negre și un buchet de legume inspirat din Regele Regilor din 1938, tot New York. Și ultimul cu Cumințenia pământului, care e un mousse de ciocolată neagră cu păstârnac și coulis de zmeură. Acesta este desertul, este inspirat din opera cu Cumințenia pământului din 1907 de la Muzeul Băncii Naționale”, spune Eusebiu Lăcătușu.
Meniul fi disponibil pentru o perioadă de cel puțin o lună și poate fi încercat în regim a la carte. Meniul complet de degustare și de gustare, cu asociere de vin premium din Oltenia este o mișcare de marketing bine gândită, spune reprezentantul restaurantului din Piața Victoriei, Dan Jakabhazi.
“Poate fi etichetată ca o aventură de marketing, dar noi, în primul rând, o vedem ca pe un exercițiu artistic. Având aceste izvoare de creativitate în bucătărie, pe chef Tomici și pe chef Lăcătușu, ar fi fost păcat să nu le oferim ocazia să se manifeste, inspirându-se din viața, mai ales, din traiectoria marelui artist Brâncuși și apoi să aducă aceste tușe de tehnică foarte rafinată, care să facă acest fusion între ceea ce se mânca la Hobița și cum a ajuns, de fapt, Brâncuși să mănânce la Paris. Facem asta pentru bucuria sufletului bucătăriei noastre și sperăm să se transmită și clienților noștri”, spune Dan Jakabhazi.
Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei de sâmbătă până în 28 ianuarie anul viitor, la Muzeul de Artă din Timișoara.

 

Noul ghid național pentru situații de criză, disponibil pentru populație
vineri, 28 noiembrie 2025, 17:50

Noul ghid național pentru situații de criză, disponibil pentru populație

Noul ghid național pentru pregătirea populației în situații de criză a fost prezentat de autoritățile județene din Timiș. Documentul,...

Noul ghid național pentru situații de criză, disponibil pentru populație
Autoritățile din Timiș își consolidează măsurile de siguranță pentru sărbători
vineri, 28 noiembrie 2025, 17:31

Autoritățile din Timiș își consolidează măsurile de siguranță pentru sărbători

Toate instituțiile din sistemul național de apărare au planurile elaborate, la nivelul județului Timiș, pentru a face față perioadei...

Autoritățile din Timiș își consolidează măsurile de siguranță pentru sărbători
CJ Timiș pregătește rezilierea contractului pentru stațiile de transfer al deșeurilor. Ecoserv ar putea prelua operarea
vineri, 28 noiembrie 2025, 17:24

CJ Timiș pregătește rezilierea contractului pentru stațiile de transfer al deșeurilor. Ecoserv ar putea prelua operarea

Președintele Consiliului Timiș vrea rezilierea contractului pentru operarea stațiilor de transfer. În acest sens, Alfred Simonis a convocat...

CJ Timiș pregătește rezilierea contractului pentru stațiile de transfer al deșeurilor. Ecoserv ar putea prelua operarea
AUDIO / Mihalcea: ”Vrem să recuperăm punctele pierdute”
vineri, 28 noiembrie 2025, 14:55

AUDIO / Mihalcea: ”Vrem să recuperăm punctele pierdute”

Antrenorul Adrian Mihalcea nu a uitat încă nedreptatea făcută echipeli sale, care a deschis scorul în meciul precedent, cu Universitatea Cluj,...

AUDIO / Mihalcea: ”Vrem să recuperăm punctele pierdute”
vineri, 28 noiembrie 2025, 12:42

Ionuţ Moşteanu și-a anunțat demisia din funcţia de ministru al Apărării

Ionuţ Moşteanu anunţă că îşi depune demisia din funcţia de ministru al Apărării Naţionale. “Mi-am depus astăzi demisia din funcţia de...

Ionuţ Moşteanu și-a anunțat demisia din funcţia de ministru al Apărării
vineri, 28 noiembrie 2025, 11:06

AUDIO / Bihorenii caută din nou jocul relaxat, pentru a readuce vitoriile

După mai multe etape în care bihorenii s-au aflat pe locul secund, rezultatele recente neconvingătoare i-au împins în afara pozițiilor de...

AUDIO / Bihorenii caută din nou jocul relaxat, pentru a readuce vitoriile
vineri, 28 noiembrie 2025, 10:36

Circulație rutieră restricționată în Timișoara cu ocazia ceremoniilor de Ziua Națională

Circulația rutieră va fi restricționată, de 1 Decembrie, în centrul Timișoarei și în zona Lipovei, în prima parte a zilei, pentru...

Circulație rutieră restricționată în Timișoara cu ocazia ceremoniilor de Ziua Națională
vineri, 28 noiembrie 2025, 10:28

Accident grav pe autostrada A1 în județul Hunedoara; autoutilitară distrusă de flăcări

Patru autovehicule au fost implicate într-un accident de circulaţie pe Autostrada A1, pe sensul Deva – Ilia, în urma căruia o...

Accident grav pe autostrada A1 în județul Hunedoara; autoutilitară distrusă de flăcări