AUDIO / Etimologic, contagierea se face doar prin atingere

 

 

Sunt sigur că, de când pandemia de Coronavirus ne-a modificat viața, unul dintre cuvintele pe care le-ați auzit de mii de ori este cuvântul „contagios”. Sunt sigur, de asemenea, că toată lumea știe că o boală contagioasă este o boală care se transmite de la om la om sau chiar de la animal la om. O boală contagioasă este, așadar, o boală molipsitoare și, în clipa asta, aș fi înclinat să spun că molipsitor și contagios sunt niște cuvinte pe care e bine să nu le pronunțăm prea des. Nu e așa însă. Asta fiindcă sunt și lucruri plăcute ce pot deveni contagioase, molipsitoare. Așa sunt râsul, veselia, antrenul ce pot deveni contagioase în anumite situații.

Mă întorc însă la cuvântul „contagios” pentru a vă semnala verbul „a contagia” ce are și formă reflexivă: „a se contagia”. Și vă dau imediat două exemple culese din presa noastră: citez „Testele au arătat că cel puțin nouă persoane s-au contagiat”. Sau: „Am vorbit cu cel puțin 5 pacienți care s-au contagiat cu Coronavirus.”

Sigur era mai simplu de spus „Testele au arătat că cel puțin 9 persoane au fost infectate, contaminate.”. Sau „Am vorbit cu cel puțin 5 pacienți care s-au contaminat, infectat cu Coronavirus.” În fine, nu vreau să fiu chițibușar, dar parcă sună mai firesc așa. Și, ca să vedeți că etimologia este foarte atentă la ceea ce nu trebuie să facem în asemenea situații de mare contagiune, închei rubrica de azi cu precizarea că, în limba latină, cuvântul contagio este unul compus: de la cum, adică „cu”, și tagio, de la verbul tangere, „a atinge”. Ceea ce vrea să spună că atingerile pot duce la boală. Dacă nu ne spălăm, evident.

(rubricã difuzatã în 28 iulie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gasește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

6 minute ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

50 de minute ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

o oră ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

o oră ago

Trei zile de festivalul „FlorAr“ la Arad

Festivalul „FlorAr“ începe vineri la Arad şi se încheie duminică, iar artiști floriști, ajutați de…

2 ore ago

Proiect pentru un skatepark de 3 milioane de lei în Parcul Central din Timișoara

Studiului de fezabilitate al skateparkului  a fost realizat de o firmă privată în urma consultărilor…

2 ore ago