Câte ceva despre „diminutivașe”

Încep rubrica mea de azi cu o întrebare: cât de des, de fapt cât de mult folosiți diminutive? Vreau să zic, atunci când vă referiți la ființe sau lucruri care nu sunt chiar micuțe, folosiți forme cum ar fi „ciorbiță”, „cărniță”, „lăptic”, „iaurțel”, „cafeluță”, „păhărel”, „pâinică” ș.a.m.d. ? Știu, e aiurea întrebarea mea fiindcă asta depinde mult de persoana cu care vorbim. Când vorbim cu copiii sau cu persoanele dragi, diminutivele transmit și un plus de afectivitate și dau căldură comunicării. Deși eu nu folosesc prea multe diminutive, trebuie să recunosc că, fără diminutive, lumea ar fi mai rece, mai gri, mai morocănoasă.

Sigur, excesul de diminutive e, adesea, comic, așa cum se întâmplă în unele regiuni ale țării, cum ar fi chiar Bucureștiul. Acolo unde puține cuvinte scapă nediminutivate, dacă se poate spune așa. Îmi aduc aminte că am mai vorbit despre diminutive de la microfonul acestei rubrici când am semnalat că unele cuvinte au ajuns în limba română din forme deja diminutivate. Așa că astăzi o să îmi îngădui să vă mai semnalez două cuvințele de acest fel. Și o să încep cu un cuvânt din vocabularul de bază al limbii române, anume „ureche”,  Cuvântul „ureche” vine din latinescul auricula, ceea ce s-ar traduce prin „urechiușă”. Îmi îngădui să cred că „auricula”, urechiușa, a fost un cuvânt folosit pentru a desemna urechile fine ale femeilor fiindcă arta romană este cam fără milă atunci când înfățișează, sculptural, urechile unor bărbați ai imperiului. În fine, al doilea cuvânt încă și mai interesant, este „muscel”. Muscelul este o formă de relief intermediară între deal și munte, adică un fel de coline domoale. Sorin Stati opinează că „muncel” ar veni de la munticullus, adică un munte mai micuț, dar DEX-ul dă ca necunoscută originea cuvântului „muncel”

(rubricã difuzatã în 17 octombrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

3 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

11 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

12 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

12 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

13 ore ago