Cred că am auzit undeva o formulă de genul, citez „dantura este prima bijuterie a unui om civilizat”. Am încheiat citatul, dar nu am închis și gura fiindcă, la genul ăsta de reclame stomatologice e bine să stai puțin așa, cu dinții la vedere. Nu se vede la radio cum stau, dar cred că vă imaginați cum se face o asemenea schimă. Schimă, adică o mișcare a feței, o strâmbătură.

Dacă înțelesul cuvântului „schimă” vă este, probabil, mai puțin familiar, sper că despre cuvântul „stomatologie” vă este familiar. Dacă, vă gândiți că stomatologul este o persoană care se ocupă cu dinți, să știți că aveți doar parțial dreptate. Asta fiindcă, așa cum arată și etimologia, un stomatolog ar trebui să aibă grijă de gura noastră. Asta fiindcă, în greaca veche, stoma înseamnă chiar „gură”. Așadar, mai aproape de îngrijirea dinților ar fi cuvântul „dentist”. Cum însă ar fi mai potrivit nu știu nici medicii ce practică stomatologica (dentistica) fiindcă, de-a lungul anilor, profesia a tot ezitat între ele.

Oricum, industria dedicată îngrijirii danturii este una în continuă expansiune. Sau, ca să folosesc un cuvânt din vocabularul specific, este tot mai incisivă. Ecranele televizoarelor sunt invadate de oferte cu paste de dinți pentru albire, pentru dinți sensibili, pentru tartru sau probleme ale gingiilor. Și de, evident, periuțe de dinți speciale care se ocupă de dinții noștri cam cum se ocupă de mașină spălătoriile profesioniste. Ei bine, în această melodie a periatului dentar se mai strecoară și câte o „carie”, adică o greșeală gramaticală. Astfel, o perie nu „periază”, ci „perie”. Corect este să spunem și să scrie: „eu perii”, „tu perii”, „el perie”.  Uitați, așadar, de formele „periez”, „periezi”, „periază”.

(rubricã difuzatã în 8 februarie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

47 de minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

2 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

10 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

11 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

11 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

12 ore ago