Categorii: Social

Povestea casei din Timișoara în care a copilărit Francesco Illy, fondatorul brandului de cafea

Unul dintre cele mai cunoscute branduri de cafea din lume a fost întemeiat de Francesco Illy, născut la Timișoara în urmă cu 125 de ani. Ferencz Illy este cel care a inventat espressorul modern, dar și ambalarea cafelei în vid.

Illy a văzut lumina zilei pe 17 octombrie 1892, în cartierul Iosefin. După şcoala elementară urmată la Liceul Piarist din Timişoara, Illy a absolvit şcoala profesională. La 22 de ani, s-a înrolat ca ofiţer în armata austro-ungară şi a plecat în Primul Război Mondial.   După război, Illy s-a stabilit la Trieste, în Italia. La finalul anilor ’20, Francesco s-a căsătorit cu Vittoria şi au avut doi copii, Ernesto şi Hedda. La Triste s-a angajat la Hausbrandt, o firmă locală care se ocupa cu prepararea şi comercializarea cafelei, firmă care a fost înfiinţată chiar în anul în care s-a născut Francesco. După o primă experienţă de întreprinzător cu o companie producătoare de cafea, Emax, a fondat, în 1933, Illycaffe, împreună cu – de data aceasta – asociatul lui, Roberto Hausbrandt. În 1935 şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea.

Căutarea casei în care a copilărit Francesco Illy nu este o misiune ușoară. Cel care ne-a oferit o mână de ajutor a fost istoricul Ioan Szekernyes. “Ştim din matricolă că Illy s-a născut în Piaţa Scudier nr.2. Pe baza hărţilor vechi, a listelor cu adrese, se poate vedea că imobilul a stat pe colţul fostei străzi Bem, actuala strada Văcărescu, cu fosta Piaţă Scudier, actualmente bulevardul Regele Carol I. În urma documentelor, reiese clar că pe acest teren, în 1898 s-a construit o casă nouă, proprietatea Mariei Panics. Înseamnă că imobilele care au existat în acea zonă s-au demolat. Clădirea cea nouă avea să fie supraetajată, iar faţada remodelată, în 1910. Putem afirma, casa natală al lui Illy nu mai există”, a declarat istoricul şi scriitorul Ioan Szekernyes.

Clădirea actuală a fost ridicată în 1898, când Illy avea deja şase ani. În curtea acestui palat se găsesc urme din timpurile în care Illy era copil, respectiv aici o micuţă şi modestă casă.

După moartea sa, în 1956, compania a fost preluată de fiul său, Ernesto, care a trăit până în anul 2008. Astăzi, compania de la Triste este condusă de Andrea şi Riccardo Illy, nepoţii lui Francesco Illy.

Ascultați reportajul în format audio realizat de Ștefan Both:

Articole asemănătoare

Forum internațional de afaceri cu sute de participanți la Timișoara

Firme din România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, discută astăzi și mâine,…

7 ore ago

Timișul pregătește candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Documentația va fi realizată de Caius Ovidiu Merșa, antropolog culinar și expert în artele culinare,…

7 ore ago

Cuiburi artificiale pentru păsări, montate în Parcul Natural Lunca Mureşului

Specialiştii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului au montat 120 de cuiburi artificiale de păsări pentru…

8 ore ago

Rugby | SCM Timişoara, deplasare pe terenul Ştiinţei Baia Mare

Primele trei runde au lăsat urme în lot. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan au…

8 ore ago

Una dintre cele mai frumoase picturi semnate de Nicolae Grigorescu, expusă la Arad

Mai multe opere rare ale pictorului Nicolae Grigorescu vor fi expuse timp de o lună…

8 ore ago

AUDIO | CSC Dumbrăviţa, un ultim meci, două variante pentru menţinerea în Liga 2

Timișenii au nevoie de victorie sau chiar egal pentru a se salva. Timișenii au 26…

8 ore ago