Categorii: Sănătate

Cumpătarea, regula de aur a nutriționiștilor. Cum putem fi sănătoși fără să renunțăm la bunătățile de sărbători?

Regulile de aur ale nutriționiștilor pornesc de la cumpătare. Renunțarea la bunătăți în perioada sărbătorilor are impact psihologic negativ pe termen lung susțin nutriționiștii și din acest motiv, moderația este cea mai bună soluție pentru a ne menține sănătoși.

Perioada sărbătorilor aduce cu sine cadouri, mese îmbelșugate și, aproape inevitabil, ceva kilograme în plus. Oricât de tare s-ar opune ficatul, sarmalele, fripturile sau cotoroagele au întotdeauna câștig de cauză.

Chiar dacă sună greu, ele chiar se pot mânca dimpreună în această perioadă, fără să supere cântarul, spune Alin Bagiu, expert în nutriție sănătoasă.

Din ce în ce mai des se vorbește despre ce să nu facem. Renunțarea are impact psihologic și poate să genereze traume pe termen mediu și lung, poate mai mari decât a mânca o sarma, cotoroage sau cârnați. Dar cum să facem ca poate să nu ne îngrășăm 3 kg și să ne îngrășăm doar două sau unu, pentru că oricum ne vom îngrășa. Prima recomandare, începeți ziua cu un ceai verde, dacă se poate. Dacă se poate neîndulcit. Dacă îl îndulciți, îndulciți cu ștevie. Nu îl îndulciți cu zahăr, pentru că oricum în perioada asta vom adăuga un surplus mai mare de zahăr decât organismul nostru are nevoie, dacă nu cumva facem asta în fiecare zi. Al doilea lucru concentrați-vă pe va echilibra masa de dimineață. E cea mai importantă masă. Haideți să mâncăm cel puțin la fel cât mâncăm seara, să mâncăm dimineața. Dacă punem început bun dimineața, lucrurile nu o vor lua razna în partea a doua a zilei. Deci haideți să mâncăm bine dimineața, nu spun ce, dar bine. Ar fi foarte important dacă înainte de fiecare masă am dau sursă importantă de fibre vegetale. Insistă pe a mânca salată, pe a mânca verde, pe a mânca crudități. Absorbția grăsimilor va fi mult mai mică și astfel îți vei proteja ficatul și inima și până la urmă și creierul de colesterolul care poate să ajungă acolo. Al treilea lucru, mănâncă două mere, când vrei tu, pe zi. După fiecare masă, fără 200 de pași, nu te așeza a televizor. Foarte important nu stă la masă mai mult de jumătate de oră. Prelungim festinul ăsta de durează trei sau patru și tot cu mâncarea în față, nici uniforme. Dar dacă toți suntem la masă, hai să mâncăm. Recomandare, beți alcool dar după masă. Cu siguranță absorbția lui va fi mai mică”, spune Alin Bagiu.

Când se produce detoxifierea organismului

Dacă regulile enunțate mai sus nu au fost respectate, am sărit calul, am golit frigiderul și am dat peste cap colesterolul, nu e chiar capătul lumii. Cu puțină atenție și voință, lucrurile se pot îndrepta.

Organismul nostru se detoxifică biologic, fiziologic, între ora 4:00 și 10:00 dimineața. Deci, cu cât ne trezim mai repede, cu cât în perioada asta dăm mai multe lichide calde ca să ajutăm și ne punem în mișcare, între 4:00 și 10:00 cu cât nu mâncăm între 4 și 10:00 cel puțin nu hrană greu de digerat, cu atât detoxifierea se produce normal, natural și firesc, în fiecare zi. Deci, dacă am făcut-o într-o zi, haide ca mâine să ne trezim cât de dimineață putem. Haideți să ne punem un pic în mișcare, haideți să dăm un ceai, să îi dăm niște apă, să dăm posibilitatea organismului ca într-o oră, două-trei să îl ajutăm să detoxifice ce am intoxicat cu o seară mai devreme”, mai spune Alin Bagiu.

Până se inventează răchia fără alcool și sarmele fără colesterol, mâncăm ce ne este la îndemână, în buna tradiție a meniului de sărbători. Dacă, în loc de sare, însă, punem și ceva cumpătare, cu siguranță veți împăca și stomacul, și ficatul, mai cu seamă că urmează Revelionul.

Articole asemănătoare

Tradiții de Paște în zona morilor de apă de la Rudăria | AUDIO-VIDEO & FOTO

Săptămâna mare și  Paștele la Rudăria Zona Rudăria atrage turiștii interesați de cel mai mare…

55 de minute ago

CSM Oradea, la un meci distanță de bronzul național la polo pe apă

Formația antrenată de Ciprian Cîmpianu și Christian Sandor a învins în primele două întâlniri ale finalei mici.…

4 ore ago

Handbalistele de la CSM Deva, în fața turneului de promovare în Liga Florilor

Competiția debutează mâine, de la ora 12:00, cu primele patru jocuri. Gruparea hunedoreană va evolua…

4 ore ago

Promenadă și sport pe malul râului Bega în locul construcțiilor ilegale demolate

Malul râului Bega din Timișoara va deveni un coridor de agrement urban. Totul a început…

5 ore ago

Zona de agrement de la Pădurea Ceala, finalizată cu un an întârziere

Proiectul are o valoare de aproximativ 28 de milioane de lei și este finanțat parțial…

5 ore ago

Sonique concertează la Timișoara de Ziua Europei

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că, pe 9 mai, de la ora 18.00,…

6 ore ago