Sănătate

„Emoții în farfurie”, proiectul care ne învață să gestionăm relația cu mâncarea și propriul corp

„Emoții în farfurie” este un proiect dezvoltat de psihoterapeutul Ancuța Coman Boldișteanu, în urmă cu șapte ani, care își propune să-i ajute pe oameni să-și exploreze relația cu mâncarea.

Mâncarea ne poate fi prieten sau dușman, ne aduce împreună la aceeași masă și ne ține în viață. Atunci când o folosim, însă, pentru a acoperi goluri, dureri sau pentru a ne satisface nevoi emoționale, avem un prim semnal că în interior ceva nu mai funcționează așa cum ne-am dori.

Ancuța Coman Boldișteanu este psihoterapeut și fondator al proiectului “Emoții în farfurie”. Are o experiență de peste șapte ani în activitatea cu persoanele care se confruntă cu dificultăți în relația cu mâncarea.

<Emoții în farfurie> este un proiect pe care l-am dezvoltat acum șapte ani, care își propune să îi ajute pe oameni să liniștească relația cu mâncarea, să-și înțeleagă și să-și exploreze relația cu mâncarea și cu propriul corp, să ajute pe oameni să-și înțeleagă mai bine blocajele pe care le au. Dacă, de exemplu, vorbim de mâncat compulsiv, mâncat emoțional, obezitate, supraponderalitate, dar și relația cu propruporb, adică cum o văd eu pe mine”, spune Ancuța Coman Boldișteanu.

Mâncatul compulsiv, semn al unui dezechilibru emoțional

Pe zi ce trece, se constată tot mai mult faptul că sănătatea și chiar viața fiecăruia depind în mare măsură de ceea ce mâncăm, cum mâncăm și când mâncăm.

A devenit mult mai important în zilele noastre ce punem în farfurie? Sunt studii care ne arată că este influențată starea noastră de spirit și sănătatea noastră emoțională de ceea ce mâncăm. Cred că e mai degrabă despre mâncatul conștient, aș spune, pentru că atunci când ești conștient de nevoile corpului tău, știi ce alegi să fie sănătos. Persoanele care întâmpină dificultăți pe partea aceasta, cum ar fi mâncatul emoțional sau mâncatul compulsiv, obezitatea, supraponderalitate, e important să se adreseze unui specialist. În momentul în care eu sunt așezat pe interior din punct de vedere emoțional îmi e mult mai ușor să aleg conștient ce să pun în farfurie, pentru că sunt acolo, sunt prezent. Contează toate acestea și contează și ce mâncăm”, explică Ancuța Coman Boldișteanu.

Evadarea în mâncare

Emoția din farfurie ne îngrașă, ne face să fugim, să evadăm în mâncare, explică psioterapeutul Ancuța Coman-Boldișteanu.

Sunt persoane cărora le este dificil să se autoregleze emoțional, să își regleze sistemul emoțional la stres, la furie, când emoțiile devin intense. Părinții noștri nu au avut o cultură emoțională ca să ne învețe pe noi să ne autoreglăm emoțional, motiv pentru care, atunci când ne lovește un stres sau o supărare, noi o simțim foarte intens și atunci căutăm să ne liniștim cu orice. Iar mâncarea e tot timpul la îndemână și atunci o căutăm pe ea să ne liniștească. Deci practic vorbim despre un comportament compulsiv care poate să fie legat de mâncare, poate să fie legat de shopping, de jocuri de noroc, inclusiv de sport, persoanele care atunci când sund supărate și pun echipamentul și pleacă la alergat. Uneori mă ajută, dar alteori e nevoie să stau cu emoția pentru că e posibil de fapt să fugi de ea”, mai spune Ancuța Coman Boldișteanu.

Așadar marele pericol pentru sănătate este cauzat cel mai mult de faptul că noi înșine nu respectăm unele reguli elementare pentru a avea o alimentație sănătoasă.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

Articole asemănătoare

Forum internațional de afaceri cu sute de participanți la Timișoara

Firme din România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, discută astăzi și mâine,…

9 ore ago

Timișul pregătește candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Documentația va fi realizată de Caius Ovidiu Merșa, antropolog culinar și expert în artele culinare,…

9 ore ago

Cuiburi artificiale pentru păsări, montate în Parcul Natural Lunca Mureşului

Specialiştii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului au montat 120 de cuiburi artificiale de păsări pentru…

9 ore ago

Rugby | SCM Timişoara, deplasare pe terenul Ştiinţei Baia Mare

Primele trei runde au lăsat urme în lot. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan au…

9 ore ago

Una dintre cele mai frumoase picturi semnate de Nicolae Grigorescu, expusă la Arad

Mai multe opere rare ale pictorului Nicolae Grigorescu vor fi expuse timp de o lună…

9 ore ago

AUDIO | CSC Dumbrăviţa, un ultim meci, două variante pentru menţinerea în Liga 2

Timișenii au nevoie de victorie sau chiar egal pentru a se salva. Timișenii au 26…

9 ore ago