Alte Sporturi

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 13: Jean Földeák

Născut Janos Földeák , în satul Hitiaș din județul Timiș, eroul nostru de astăzi s-a remarcat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1932, într-o altă probă decât cea pentru care se pregătise. Iar după retragerea din activitatea sportivă, a pus bazele unei afaceri de succes, care și astăzi e lider de piață în aria sa de activitate.

Jean Földeák  s-a născut la 9 iunie 1903 la Hitiaș, un sat ce astăzi aparține comunei timișene Racovița. A făcut școala la Timișoara, unde s-a pregătit pentru a deveni lăcătuș mecanic. Însă tot pe malul Begăi a deprins tainele luptelor libere.

 

N-a ajuns american, ci german

Ambițiile sale erau mai mari decât ceea ce îi putea oferi Mica Vienă, astfel că în 1924 a încercat, fără succes, să emigreze în Statele Unite ale Americii. A ajuns până în Hamburg, locul unde trebuia să se îmbarce spre „Lumea Nouă”, dar repetatele sale cereri pentru viză au fost respinse.

A rămas în portul german, unde s-a înscris într-un club de lupte, primind rapid și cetățenia germană. A atras atenția încă din 1926, printr-o victorie în fața campionului european Fritz Braun.

Ziarele îl numeau „Cel mai puternic om din Hamburg”. A participat cu succes la campionatele naționale, unde a cucerit aurul în 1929 și 1930, iar pe plan internațional, a cucerit un bronz european la greco-romane în 1930, la Stockholm, și aurul, un an mai târziu, tot la Campionatele Europene, desfășurate la Budapesta.

 

Nu e pentru cine se pregătește…

În mod firesc, s-a numărat printre sportivii pe care Germania i-a deplasat în 1932 la Los Angeles, pentru a 10-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne. Inițial, se știa că va participa doar în concursul de lupte libere, la categoria semi-mijlocie.

Deși era văzut drept unul dintre favoriți, a fost eliminat în runda a patra, de canadianul Danny McDonald. Supărarea a fost mare pentru luptătorul născut în Banat, care a luat hotărârea de a se înscrie în concursul de lupte greco-romane, unde se descurca binișor, dar pentru care nu s-a pregătit deloc înaintea Jocurilor Olimpice.

În cele câteva zile dintre cele două probe, se îngrășase câteva kilograme, astfel că nu a putut concura la semi-mijlocie, ci la clasa mijlocie. Aici, Jean Földeák  a reușit o surpriză de proporții, cucerind medalia de argint, fiind întrecut doar de finlandezul Vaino Kokkinen.

 

Cariera sportivă a lui Jean Földeák  a mai durat trei ani după Los Angeles. Succesele nu au lipsit: argint la Europenele de la Helsinki din 1933, la greco-romane, și aur european la lupte libere în 1933 și 1934.

Imediat după retragere, a devenit antrenor federal, activitate pe care și-a păstrat-o și după Război, retrăgându-se abia în 1966.

 

O afacere de succes și astăzi

Jean Földeák  s-a dovedit inspirat și în afaceri. În 1946, a fondat o companie de echipamente sportive care îi poartă numele – Foeldeak.

Inițial, aceasta s-a ocupat de producția saltelelor pentru lupte, revoluționând condițiile de antrenament și competiție în aceste discipline. Până în anii 40, saltelele constau în saci de iută umplute cu paie, întinse pe o podea de lemn. E ușor de imaginat cât de dureroase erau căderile pe o asemenea suprafață.

Jean Földeák  s-a gândit în primul rând la siguranța sportivilor, iar saltelele din piele sintetică pe care le-a scos pe piață au devenit rapid standardul în domeniu.

Astăzi, compania Foeldeak e lider de piață în saltele și echipamente axiliare, nu doar pentru lupte libere și greco-romane, ci și pentru wrestling, MMA, judo și o varietate de arte marțiale.

Bănățeanul Jean Földeák  s-a stins din viață la Munchen, la 5 martie 1993, cu numai trei luni înainte de a împlini 90 de ani.

Oficialii Federației chiar pregăteau deja o sărbătoare dedicată fostului mare sportiv și inovator în domeniul sportului, cu prilejul aniversării rotunde.

Episodul 13 al serialului Vestul Olimpic, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de ieri a emisiunii ARENA RADIO. Îl puteți reasculta aici:

 

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

6 minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

o oră ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

10 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

10 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

11 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

11 ore ago