A început sezonul drumețiilor montane. Recomandările salvamontiștilor
O drumeţie la munte poate fi una dintre variantele bune pentru petrecerea timpului liber, la finalul acestei minivacanţe.

Articol de Radio Timișoara, 3 mai 2025, 13:45
Puțină mișcare nu strică nimănui după aceste zile în care gastronomia s-a situat pe primul loc în preferințele multora. Un traseu ușor de munte, aerul curat și liniștea pot face minuni.
Pentru ca adrumeția să se desfășoare într-un mod fericit, turiștii trebuie să țină cont de mai multe reguli, iar prima dintre ele se referă obligatoriu la consultarea prognozei meteo. Dacă sunt probleme, salvamontiștii sunt deja la posturi, spune șeful Serviciului Public județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
“Echipamentul este foarte important, pentru că în perioada aceasta poate să alterneze soare, ploi și la 2000 de metri ploaia este cam <răcoroasă>. Să țină cont de prognoza meteo și, în ultimul rând, dacă sunt grupuri, să ne anunțe. Dacă sunt gruppuri mari într-o anumită zonă, noi știm să suplimentăm oamenii noștri acolo, să se simtă ei în siguranță, poate să primeascăși anumite informații referitoare la trasee”, spune Ovidiu Bodean.
Pentru cei care nu prea sunt obișnuiți cu efortul, salvamontiștii recomandă prudență în alegerea traseelor. În funcție de condiția fizică a fiecăruia există trasee ușoare, care pot fi parcurse în apropierea cabanelor din stațiuni.
“Sunt traseele scurte din jurul stațiunilor sau zonilor de interes touristic, trasee pe vale, cum ar fi cele de pe lângă stațiuni, pe valea Râușorului, de exemplu, pe pe lângâ Straja, sunt destule trasee ușoare, în Parâng, până pe vârful Parângul Mic, care nu e un traseu foarte dificil. Acum sunt deschise și cele de pe Retezatul Mic, trasee ușoare. Dacă văd că e traseul mai dificil sau este peste puterile lor, se pot întoarce, să aibă timp destul să se întoarcă ziua, să nu îi prindă noaptea și să se rătăcească. Dacă nu cunosc traseul să întrebe la salvamont sau la dispecerat”, mai spune Ovidiu Bodean.
Salvamontiștii se află în aceste zile pe trasee, iar în stațiunile Straja, Parâng și Râușor, dar și în principalele puncte de atracție turistică, sunt organizate servicii de permanență.