Ce înseamnă libertatea de circulație pentru români, la 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană
Ziua Europei, sărbătorită pe 9 Mai, readuce în atenție unul dintre cele mai importante beneficii ale apartenenței României la Uniunea Europeană: dreptul la liberă circulație. Timișorenii își amintesc cum era să călătorești în Europa înainte de 2007 și cum libertatea de mișcare le-a schimbat radical viața.

Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2025, 13:01
Unul dintre marile beneficii ale aderării României la Uniunea Europeană este dreptul la liberă circulație.
Înainte ca România se fie stat membru UE, pentru a lucra în Germania, de exemplu, se formau cozi la Consulatul Germaniei din Timișoara pentru obținerea vizei.
După 2007, românii pot circula liber în Europa. Unii dintre bănățeni își amintesc cum era înainte ca românia să facă parte din Uniunea Europeană.
“În 1990, am fost prima dată, cu viză, până în Austria. A fost destul de greu. După 2007, incomparabil. Și atitudinea oamenilor”, spune o timișoreancă.
“Prima dată am fost în 2005, în Italia. Nu eram atunci în Uniunea Europeană. A fost ca pentru orice străin”, spune un timișorean.
“N-am fost niciunde. E rău (că România este în UE – n.r.) pentru că ăia ne conduc și a distrus țara cu ajutorul nostru”, spune un cetățean.
“A fost emoționant, doream să văd locul de despărțire a țărilor, granița din România și Ungaria. O căutam cu privirea și n-o găseam. Cu trenul am ieșit”, spune o tânără.
Gabriela Petcana lucrează de peste 20 de ani în turism și își amintește cum erau organizate excursiile în afara țării, când trebuia să meargă cu rucsacul plin de documente la București pentru a obține vize de călătorie în Grecia.
“Aveam viză pentru majoritatea țărilor. Îmi amintesc ce nebunie a fost când am mers cu un rucsac mare cu toate actele originale ale turiștilor la Ambasada Greciei în București. Unii au primit viză, alții n-au primit viză. Era foarte greu să primești viză de Elveția. Acum nu-mi vine să cred când am trecut, anul acesta, la început de februarie a fost prima ieșire cu autocarul cu un grup de copii cu care am mers în Austria la schi, nu ne-a venit să credem, eram atât de bucuroși când am trecut lejer. Este extraordinar să fii cetățean european”, spune Gabriela Petcana.
Cu ocazia zilei de 9 Mai, toate țările Uniunii Europene sărbătoresc Ziua Europei, când se marchează data de pronunțată Declarația Schuman. În cadrul unui discurs susținut la Paris, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei forme de cooperare politică, care să înlăture posibilitatea unui nou război între națiunile Europei.
Reporter: Daniel Dancea