Ascultă Radio Timișoara Live

Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara – zeci de evenimente în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”

În anul Capitalei Europene a Culturii, 2023, Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” va prezenta peste treizeci de evenimente, susținute de colectivele ambelor instituții de cultură din orașul de pe Bega – Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara.

Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara – zeci de evenimente în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”

Articol de Simona Stoița, 1 mai 2023, 15:51 / actualizat: 2 mai 2023, 22:29

Ediția cu numărul 47, a Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, se va desfășura la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, în perioada 5 mai – 2 iunie 2023. Pe agenda festivalului sunt programate concerte simfonice, vocal-simfonice, corale, recitaluri camerale, instrumentale și vocale, spectacole de operă, operetă, musical și balet.

Concertul vocal-simfonic extraordinar din deschiderea actualei ediții a Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală” va avea loc vineri, 5 mai 2023, ora 19:00, la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, eveniment realizat în colaborare cu Opera Națională Română din Timișoara.

În concertul vocal-simfonic din deschiderea festivalului va fi interpretată, sub bagheta maestrului Radu Popa, Cantata scenică pentru soliști, cor și orchestră “Carmina Burana” de Carl Orff, în interpretarea Orchestrei simfonice și a Corului Academic „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul” – maestru de cor Iosif Todea, alături de artiști din Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Timișoara – maestru de cor Laura Mare, împreună cu soliștii –  Mariana Bulicanu (soprană), Valentin Racoveanu (tenor) și Ionuț Pascu (bariton).

Interviu (Radio Timișoara) – Cristian Rudic, Manager-Director generalOpera Națională Română din Timișoara:

„Acum câteva decenii, Ion Românu și Nicolae Boboc au avut o idee mare, pe care au pus-o în practică, aceea de a face ca cei doi plămâni muzicali ai acestui oraș să respire împreună măcar o perioadă din an. De-a lungul timpului apele s-au separat, din păcate, din varii motive pe care le considerăm caduce și neimportante. Iată, să adunăm aceste ape din nou într-una singură, să respirăm împreună, în luna mai!

Există un afiș comun, există un eveniment comun de deschidere, în 5 mai 2023, “Carmina Burana” de Carl Orff, la care vor participa artiști ai Operei și artiști ai Filarmonicii, pe scena Filarmonicii „Banatul”, după care, premiera „Giselle”, în 7 mai 2023. Urmează „Micuța Dorothy”, în 10 mai 2023, spectacol dedicat generațiilor tinere, „Rigoletto”, în 12 mai 2023, cea mai recentă premieră – „Bal la Savoy”, în data de 17 mai 2023, apoi, „Turandot”, în 21 mai 2023, din nou „Micuța Dorothy”, datorită faptului că ni s-au cerut atât de multe bilete.

Însfârșit, după pandemie porțile instituțiilor culturale s-au deschis cu adevărat și chiar dacă publicul nu le-a rupt, de la ce am considerat noi sfârșitul pandemiei, iată că s-a reobișnuit să vină la spectacole, un lucru de salutat, și mulțumim Universului pentru aceasta. Al doilea spectacol „Giselle” va fi în 26 mai 2023, iar ultimul spectacol din festival, „Nabucco”, este programat în 31 mai 2023.

Veniți cu mic cu mare, chiar de la mic la mare! Am încercat să acoperim toate genurile – operetă, marea operă, reprezentată de „Turandot”, „Nabucco” și „Rigoletto”, cu oaspeți importanți. În Rigoletto vine Dragutin Matić, care nu a mai fost la noi de foarte mult timp, în Nabucco va debuta George Proca, „Giselle” este un spectacol de balet romantic care a fost mereu pe scena Operei din Timișoara, dar am considerat că trebuie nu doar primenit. Cum baletul se află la un nou început, să existe un nou început și pentru „Giselle”, o premieră de balet. Mă bucur de afluența de public.

Bucurați-vă de festival, bucurați-vă de Filarmonică, bucurați-vă de Operă!” (Cristian Rudic, Manager ONRT)

AUDIO / Cristian Rudic, Manager-Director general – Opera Națională Română din Timișoara:

Interviu (Radio Timișoara) – Ovidiu Florian Andriș, Manager Filarmonica „Banatul” din Timișoara:

„Este o ediție foarte specială a Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 47, care cuprinde treizeci și două de evenimente. Ne bucurăm foarte mult ca împreună cu Opera Națională Română din Timișoara să prezentăm publicului ce avem noi mai bun din punct de vedere muzical.

Ne-am dorit să celebrăm acest parteneriat și pe scenă, nu doar din perspectiva promovării comune a evenimentelor și a organizării. “Carmina Burana”, de Carl Orff, va fi dirijată de maestrul Radu Popa, soliști fiind Mariana Bulicanu, Valentin Racoveanu și Ionuț Pascu, iar dirijorului corului – Iosif Todea, un concert comun în care muzicieni din orchestra și corul ambelor instituții vor concerta împreună, pe scena Filarmonicii „Banatul”. 

Ne bucurăm să avem din nou parteneriate cu instituțiile muzicale din oraș, respectiv Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și Liceul de Artă „Ion Vidu”. Ne bucurăm  de colaborări internaționale cu orchestre de renume, precum Orchestra Națională a Franței și Orchestra de Tineret a Uniunii Europene.

Orchestra Națională a Franței, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, va susține două concerte la Timișoara, în data de 31 mai 2023, ora 19:00, împreună cu pianistul David Fray, iar în data de 1 iunie 2023, împreună cu violonista Sarah Nemțeanu.

 În 2 iunie 2023 va fi „Recviemul de război” de Benjamin Britten, alături de maeștrii Gabriel Bebeșelea și Cristian Spătaru, soliști fiind Dragana Radaković, Tiberiu Simu și Balla Sándor.

În seria de recitaluri îi vom vedea pe Sînziana Mircea, Valentin Șerban, și mulți alți artiști din România și străinătate.

În 17 mai 2023 va fi Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în colaborare cu Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, dirijor și solist fiind violonistul renumit Daniel Rowland, într-un concert inedit cu piese atât contemporane, cât și de muzică clasică. Vă așteptăm să savurați acest concert al tinerilor europeni!

Pregătim două concerte extraordinare, în luna iunie 2023, “Jazz at Lincoln Center”, alături de Wynton Marsalis. Acest band de jazz, format din treizeci de muzicieni excepționali, va veni special din Statele Unite ale Americii să concerteze împreună cu Orchestra Filarmonicii „Banatul”, în 23 iunie 2023, iar în data de 24 iunie va fi recitalul bandului, avându-l solist pe Wynton Marsalis.

În 4 august 2023 vom avea concertul de închidere a proiectului „Corului Comunitar”, în Piața Unirii, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea, cu „Simfonia a noua” de Ludwig van Beethoven, „Oda bucuriei” cântată de oameni amatori care au fost și vin în continuare, în fiecare săptămână, la filarmonică, să învețe să cânte. Ne așteptăm ca în această piață să avem 500 – 1000 de spectatori și interpreți, participanți în cadrul acestui concert. Va fi un eveniment inedit.

În luna septembrie 2023 ne pregătim pentru un proiect, pot spune mamut, cu 420 de muzicieni, în parteneriat cu Teatrul din Gera și Corul de tineret Rutheneum, împreună cu corul Liceului de Artă „Ion Vidu” și Corul Operei Naționale Române din Timișoara. Vom interpreta “Gurre-Lieder” de Arnold Schoenberg, având două concerte la Gera și două concerte la Timișoara. Ne bucurăm să putem avea un spectacol grandios alături de acești muzicieni.” (Ovidiu Florian Andriș, Manager Filarmonica „Banatul”, Timișoara)

AUDIO / Ovidiu Florian Andriș, Manager Filarmonica „Banatul” din Timișoara:

Sursa foto /arhive: Opera Națională Română din Timișoara, Filarmonica „Banatul” din Timișoara.

Articol de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Cultură vineri, 31 mai 2024, 10:40

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

La împlinirea a șase decenii de activitate artistică neîntreruptă, Corala feminină „Carmina Dacica”, dirijată de profesoara Flora Toth, va...

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Cultură marți, 28 mai 2024, 13:13

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală

Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijat de prof. dr. Maria Gyuris, concertează, la invitația Filarmonicii...

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Cultură marți, 28 mai 2024, 12:57

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono

Naționalul timișorean anunță că, în data de 14 iunie, organizează repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră...

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură sâmbătă, 25 mai 2024, 01:45

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera de Cercetător din regiunea de Vest, o nouă...

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură vineri, 24 mai 2024, 23:10

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă întâlnire din ciclul „Science Café”, avându-l invitat special pe Prof. Dr. Stephan...

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT
Cultură miercuri, 22 mai 2024, 12:06

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara

Concursul de Interpretare „Classical and Folk Music International Competition”, ajuns la ediția a treia, se va desfășura, în perioada 24 –...

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Cultură marți, 21 mai 2024, 12:46

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Filarmonica „Banatul” Timișoara invită publicul la concertul simfonic susținut de Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”,...

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură luni, 20 mai 2024, 15:28

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei moderator va fi profesorul și scriitorul Mircea...

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT