Pătru Chira, membru fondator al cenaclului „Gura Satului” de la Radio Timișoara, la 80 de ani
Decanul de vârsta al cenaclului „Gura Satului” de la Radio Timișoara și, în același timp, unul dintre cei mai valoroși poeți dialectali bănățeni, Pătru Chira, împlineste astăzi 80 de ani.
Articol de Radio Timișoara, 4 iunie 2018, 10:22
Chișăzan prin naștere, Pătru Chira a cochetat la început cu epigrama, având primele apariții în presă încă din anii ’60. Primele poezii în grai le-a publicat în “Drapelul roșu”, în anii ’80, inspirat de ceaica Marius Munteanu, Virgiliu Șchiopescu și Nicolae Mezin. Adevărata consacrare ca poet dialectal o cunoaște după 1991 când devine membru fondator al cenaclului “Gura Satului” de la Radio Timișoara.
Fire emotivă, Pătru Chira s-a lăsat greu convins să își citească creațiile în fața microfonului. Odată consumat debutul, radiofonic în august 1991, prezențele duminicale la Radio Timișoara au devenit o datorie de onoare.
“Nu dormeam noaptea că trebuia duminică dimineața să fiu prezent. Eu eram prezent, în afară de Ștefan Pătruț care venea de la Sinersig. Eu veneam de la Chișoda, dacă nu prindeam cursa de 6:00, s-a terminat. Pentru mine a fost atât de sfână, ca și cum m-aș fi dus la serviciu. Am trecut și prin ploaie, și prin vânt și neaua până la genunchi, a fost și lunecuș, dar noi am fost prezenți”, își amintește Pătru Chira.
A publicat peste zece volume și plachete de autor. A câștigat tot ce se putea câștiga ca premii la concursurile la care a participat. Cel mai important premiu a fost însă cel de la concursul “Marius Munteanu”, cel care i-a fost reper și mai apoi coleg la “Gura Satului”.
Poate cea mai autorizată voce care îl poate cataloga pe poetul dialectal Pătru Chira este cea a criticului literar Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, fililala Timișoara.
“Pătru Chira este un clasic al acestei poezii, e cel mai vârstnic, e cel care ilustrează continuitatea lui Marius Munteanu. Scrie bine, anecdota are culoare, intensitatea rostirii vorbește despre o sensibilitate poetică”, spune Cornel Ungureanu.
Pătru Chira rămâne în literatura dialectală bănățeană ca un reper prin multele poezii considerate de referință.
La mulți ani inspirați, Pătru Chira!
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: