FOTO / Nedeea Românilor de Pretutindeni, manifestare cu tradiţie îndelungată la poalele munţilor Poiana Ruscăi

Trăim vremuri tulburi şi pe tărâm tradiţional. Unele sărbători care datează de jumătate de secol încep să dispară sau să se transforme, altele, prin eforturi considerabile, îşi păstrează menirea. În prima categorie ne referim la Festivalul de la Moneasa care ar fi împlinit 50 de ani şi care, nu numai că se mută de la Moneasa la Sebiş, dar se şi transformă într-un spectacol aniversar.

Sărbătoarea de la Valea lui Liman îşi păstrează, încă, scopul: acela de-a reuni români din comunităţi din afara graniţelor ţării, aducând într-un cadru feeric ansambluri, grupuri, fanfare, solişti, instrumentişti, mai mulţi sau mai puţini, în funcţie de bugetul alocat de Consiliul Judeţean Timiş, Primăriei Tomeşti, care a preluat de câţiva ani, organizarea festivalului. Ajuns la ediţia cu numărul 47 se desfăşoară an de an, fie soare, fie ploaie  sau vânt.

Conducătorul grupului artistic din Ungaria, “Doina Bihorului”, care adună tineri din comunitărţile româneşti dintre Seghedin şi Debreţin, domnul Gheorghe Gros, ne spunea că a lipsit doar la vreo trei ediţii. Din anii ۥ70 este nelipsit la Valea lui Liman. Fanfara din Iablanca Serbia, Ansamblul “Ghiocelul” din Giroc, Formaţia de dansuri “Liliacul” din Vinga Arad, tineri solişti vocali şi instrumentişti, îndrăgiţii solişti Nicu Novac, Dan Necşa, Ramona Ilieşi Drăgan, Dubaşii din Tomeşti, au adus în scenă timp de patru ore ritmuri, dansuri şi refrene care i-au determinat pe împătimiţii folclorului românesc să nu se îndepărteze prea mult de Teatrul de Vară, cel mult şă-şi caute refugiul la liziera pădurii, la răcoare.

Noi ne-am bucurat de întâlnirea cu ascultători fideli din judeţul Hunedoara, care ne sunt alături de zeci de ani, scriindu-ne şi făcându-ne să le simţim prezenţa în emisiunile de folclor: Mona din Bătrâna (aşa îşi semnează sms-urile trimise  la “Din suflet pentru tine”), în drum spre Festivalul Plăcintelor Pădureneşti de la Poiana Răchiţelii, a venit şi Valea lui Liman să ne convingă de bunătăţile şi frumuseţile zonei. Lenuţa Lungu din Abucea Hunedoara a cules toate gladiolele din grădina ei şi ni le-a adus, nouă şi artiştilor de pe scenă.

Gazdele, primarul comunei Tomeşti, Costel Medelean şi Vasile Stănilă, directorul Casei de Cultură, şi-au primit oaspeţii aşa cuvine, iar Consiliul Judeţean Timiş, prin preşedintele, vicepreşedinţii, şefa Seviciului Cultură şi secretarul Comisiei pentru Cultură au participat la deschiderea manifestării.

A consemnat, Daniela Băcilă

Articole asemănătoare

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

3 ore ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

9 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

9 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

9 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

9 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

10 ore ago