Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Se apropie Crăciunul iar pe mesele bănățenilor nu lipsesc niciodată cârnații. Obiceiul tăierii porcului pare intrat deja în ADN-ul românilor, iar dacă șoriciul face deliciul acestei tradiții, gustul cârnaților este cel care ne însoțește pe tot parcursul anului.

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Articol de Radio Timișoara, 18 decembrie 2017, 19:41

Cârnații sunt vedetele, fără îndoială, iar Radio Timișoara a făcut o călătorie în Banatul timișean în căutarea celor mai delicioase rețete de cârnați.

Prima oprire a fost la Beba Veche pentru o rețetă tradițională din Banatul de pustă, oferită de măcelarul Alin Tripa. “Cam 10 kilograme de carne, 220 de grame de sare, 35 de grame de piper, 30 de grame de ienibahar, patru măciulii de usturoi și doi litri de supă de oase. Carnea se macină, se amestecă cu sare grunjoasă, boia dulce, piper, se lasă să stea 15 – 20 de minute. După aceea se amestecă în supa de oase, se pune ienibaharul, boiaua dulce și pasta de usturoi. Se amestecă, mai putem lăsa vreo jumătate de oră să stea, se mai frământă bine și se umple în maț”, spune măcelarul Alin Tripa.

Amestecatul cărnii pare să fie munca cea mai anevoioasă. Se spune că trebuie amestecată carnea manual până transpiră grinda, pentru ca aromele să se întrepătrundă cât mai bine și sarea să se topească. La fel se procedează și la Teremia, unde rețeta are particularitățile ei, după cum spune Attila care recunoaște că nu este specialist în gastronomie, doar pasionat. “Facem un cârnat cu vin de Teremia. Pentru a se amesteca mai ușor se folosește apă călduță. În loc de apă am folosit vin. La zece kilograme de carne, jumătate de litru de vin. Nu e o cantitate atât de mare. Apoi usturoi, chimen, sare. Nimic altceva”.

Szabo Ladislau, bucătar profesionist, ne învață cum trebuie să prăjim corect un cârnat pentru a-i simți pe deplin savoarea. “La 160 maximum 180 de grade în cuptor. Fără apă. Dacă este carne 100% și slănină. Dacă este carne cumpărată de la magazine, care conține prea multă apă, trebuie să împungem pentru că o să crape în maț. La celelalte trebuie să mai adăugăm un pic de ulei, un pic de apă. Și după ochi și după experiență pentru că trebuie să aibă structura necesară ca să putem să o prăjim în condiții bune”, spune Szabo Ladislau.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Gest de curaj la Timișoara: un polițist a spart geamul și a salvat un bărbat care voia să-și ia viața
Social miercuri, 29 octombrie 2025, 17:28

Gest de curaj la Timișoara: un polițist a spart geamul și a salvat un bărbat care voia să-și ia viața

Intervenția unui polițist din Timișoara a reușit să salveze o viață. O femeie a sunat, de dimineață, la 112, anunțând un conflict cu...

Gest de curaj la Timișoara: un polițist a spart geamul și a salvat un bărbat care voia să-și ia viața
Piața muncii, mai dificilă și pentru studenți. Zilele Carierei, o ediție despre orientare profesională
Social miercuri, 29 octombrie 2025, 07:48

Piața muncii, mai dificilă și pentru studenți. Zilele Carierei, o ediție despre orientare profesională

Piața muncii se contractă și pentru studenții care își caută un loc de muncă la târgurile de profil, organizate de universități. O nouă...

Piața muncii, mai dificilă și pentru studenți. Zilele Carierei, o ediție despre orientare profesională
O nouă lege ar putea elimina taxa de timbru pentru victimele violenței domestice – explicațiile avocatei Alexandra Hila
Social miercuri, 29 octombrie 2025, 07:20

O nouă lege ar putea elimina taxa de timbru pentru victimele violenței domestice – explicațiile avocatei Alexandra Hila

Un nou pas legislativ ar putea face diferența între a rămâne captivă într-o relație abuzivă și a începe o viață nouă. Senatul a adoptat,...

O nouă lege ar putea elimina taxa de timbru pentru victimele violenței domestice – explicațiile avocatei Alexandra Hila
Sesizările privind scurgerile de gaze au crescut în vestul țării, după explozia din București
Social marți, 28 octombrie 2025, 17:38

Sesizările privind scurgerile de gaze au crescut în vestul țării, după explozia din București

Sesizările privind posibile scurgeri de gaze s-au înmulțit considerabil în vestul țării, după explozia produsă recent în cartierul Rahova...

Sesizările privind scurgerile de gaze au crescut în vestul țării, după explozia din București
Social luni, 27 octombrie 2025, 18:41

Timișoara, tot mai atractivă pentru city break: un nou studiu arată ce îi cucerește pe turiști și ce îi nemulțumește

Studiul „Timișoara prin ochii turiștilor: percepții, experiențe și recomandări” analizează gradul de satisfacție față de infrastructura...

Timișoara, tot mai atractivă pentru city break: un nou studiu arată ce îi cucerește pe turiști și ce îi nemulțumește
Social luni, 27 octombrie 2025, 13:22

Zilele Carierei, pentru studenţii şi absolvenţii Universității Politehnica din Timișoara

Zeci de companii și-au confirmat participarea la cel mai mare târg universitar de locuri de muncă din vestul țării. Zilele Carierei se...

Zilele Carierei, pentru studenţii şi absolvenţii Universității Politehnica din Timișoara
Social luni, 27 octombrie 2025, 08:30

Mai puține cazuri de violență domestică raportate în Timiș; mai multe ordine de protecție provizorii

Numărul cazurilor de violență domestică din primele nouă luni ale acestui an a scăzut în Timiș față de aceeași perioadă a anului trecut....

Mai puține cazuri de violență domestică raportate în Timiș; mai multe ordine de protecție provizorii
Social luni, 27 octombrie 2025, 07:20

Green Twin, inițiativa tinerilor din Timișoara care îngrijesc copacii și promovează un oraș mai verde

Un oraș verde, viu, sănătos și îngrijit de locuitorii săi, în care fiecare voluntar este un ambasador al naturii este viziunea Green Twin, o...

Green Twin, inițiativa tinerilor din Timișoara care îngrijesc copacii și promovează un oraș mai verde