Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Se apropie Crăciunul iar pe mesele bănățenilor nu lipsesc niciodată cârnații. Obiceiul tăierii porcului pare intrat deja în ADN-ul românilor, iar dacă șoriciul face deliciul acestei tradiții, gustul cârnaților este cel care ne însoțește pe tot parcursul anului.

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Articol de Radio Timișoara, 18 decembrie 2017, 19:41

Cârnații sunt vedetele, fără îndoială, iar Radio Timișoara a făcut o călătorie în Banatul timișean în căutarea celor mai delicioase rețete de cârnați.

Prima oprire a fost la Beba Veche pentru o rețetă tradițională din Banatul de pustă, oferită de măcelarul Alin Tripa. “Cam 10 kilograme de carne, 220 de grame de sare, 35 de grame de piper, 30 de grame de ienibahar, patru măciulii de usturoi și doi litri de supă de oase. Carnea se macină, se amestecă cu sare grunjoasă, boia dulce, piper, se lasă să stea 15 – 20 de minute. După aceea se amestecă în supa de oase, se pune ienibaharul, boiaua dulce și pasta de usturoi. Se amestecă, mai putem lăsa vreo jumătate de oră să stea, se mai frământă bine și se umple în maț”, spune măcelarul Alin Tripa.

Amestecatul cărnii pare să fie munca cea mai anevoioasă. Se spune că trebuie amestecată carnea manual până transpiră grinda, pentru ca aromele să se întrepătrundă cât mai bine și sarea să se topească. La fel se procedează și la Teremia, unde rețeta are particularitățile ei, după cum spune Attila care recunoaște că nu este specialist în gastronomie, doar pasionat. “Facem un cârnat cu vin de Teremia. Pentru a se amesteca mai ușor se folosește apă călduță. În loc de apă am folosit vin. La zece kilograme de carne, jumătate de litru de vin. Nu e o cantitate atât de mare. Apoi usturoi, chimen, sare. Nimic altceva”.

Szabo Ladislau, bucătar profesionist, ne învață cum trebuie să prăjim corect un cârnat pentru a-i simți pe deplin savoarea. “La 160 maximum 180 de grade în cuptor. Fără apă. Dacă este carne 100% și slănină. Dacă este carne cumpărată de la magazine, care conține prea multă apă, trebuie să împungem pentru că o să crape în maț. La celelalte trebuie să mai adăugăm un pic de ulei, un pic de apă. Și după ochi și după experiență pentru că trebuie să aibă structura necesară ca să putem să o prăjim în condiții bune”, spune Szabo Ladislau.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Echipa CSH, premiată de Universitatea de Vest după performanța de la Campionatul Mondial de Robotică
Social luni, 28 aprilie 2025, 18:34

Echipa CSH, premiată de Universitatea de Vest după performanța de la Campionatul Mondial de Robotică

Echipa de robotică a Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” a fost premiată de comunitatea academică a Universității de Vest din...

Echipa CSH, premiată de Universitatea de Vest după performanța de la Campionatul Mondial de Robotică
Șofer lăsat fără permis la Arad, după ce a făcut drifturi pe o stradă nou asfaltată
Social luni, 28 aprilie 2025, 13:12

Șofer lăsat fără permis la Arad, după ce a făcut drifturi pe o stradă nou asfaltată

Un șofer a rămas fără carnet, la Arad, după ce a făcut drifturi cu mașina pe o stradă recent asfaltată. Incidentul s-a petrecut pe strada...

Șofer lăsat fără permis la Arad, după ce a făcut drifturi pe o stradă nou asfaltată
Prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist de frontieră la Stamora-Moravița
Social luni, 28 aprilie 2025, 13:05

Prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist de frontieră la Stamora-Moravița

Un albanez a fost prins în flagrant în timp ce încerca să ofere mită unui poliţist de frontieră din Timiș. Suspectul s-a prezentat,...

Prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist de frontieră la Stamora-Moravița
Incendiu într-un bloc cu şase etaje din Arad
Social luni, 28 aprilie 2025, 07:50

Incendiu într-un bloc cu şase etaje din Arad

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc de pe Calea Victoriei din Arad. Potrivit...

Incendiu într-un bloc cu şase etaje din Arad
Social duminică, 27 aprilie 2025, 19:54

Medicii arădeni atrag atenţia că a început sezonul căpuşelor

Medicii arădeni atrag atenţia că sezonul căpuşelor a început și multe persoane înţepate în ultimele zile s-au prezentat la unităţile de...

Medicii arădeni atrag atenţia că a început sezonul căpuşelor
Social duminică, 27 aprilie 2025, 19:30

Elevii revin de luni la școală

Elevii și preșcolarii se întorc de luni la ore, după vacanța de Paști, pentru ultimul modul al acestui an școlar. În prima săptămână...

Elevii revin de luni la școală
Social duminică, 27 aprilie 2025, 19:05

Tot mai mulți străini aleg Timișul: peste 1.800 de permise de ședere emise în primele trei luni ale anului

Peste 1.800 de permise de şedere a emis, în primul trimestru al acestui an, Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Timiş. În total, Serviciul...

Tot mai mulți străini aleg Timișul: peste 1.800 de permise de ședere emise în primele trei luni ale anului
Social duminică, 27 aprilie 2025, 18:55

Provocările viitorului Papă: între modernism, tradiție și chemarea la pace

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește pentru unul dintre cele mai importante momente de tranziție: alegerea unui nou...

Provocările viitorului Papă: între modernism, tradiție și chemarea la pace