Juridic | Afectarea unui imobil învecinat
„Cu acordul meu, vecinul a construit mai aproape de gard decât permite legea, asigurându-mă că nu mă vă afecta cu nimic. În această primăvară, am observat însă că apa de ploaie se scurge prin jgheab spre peretele casei mele și se infiltrează în perete. I-am spus să monteze un alt sistem de colectare a apei de ploaie, însă vecinul a refuzat, pe motiv că nu poate modifica proiectul. Ce pot să fac?”.

Articol de Dana Florea, 9 iulie 2025, 19:47
Bine v-am regăsit, dragi ascultători ai Radio Timișoara!
Astăzi avem o întrebare din partea unui ascultător din localitatea Vladimirescu, județul Arad, care ne-a transmis următorul mesaj: „Anul trecut vecinul meu mi-a cerut acordul că să construiască mai aproape de gard decât i-ar permite legea. Mi-a spus că nu mă vă afecta cu nimic, așa încât am fost de acord. În această primăvara însă am observat că apa de ploaie se scurge prin jgheab la mine pe teren. Ceea ce este și mai supărător este că jgheabul este direcționat spre peretele casei mele, așa încât țoată apa scursă ajunge să se infiltreze în acest perete. I-am spus să monteze un alt sistem de colectare a apei de ploaie, însă mi-a răspuns că nu are ce să facă pentru că așa i-a fost făcut proiectul și nu îl mai poate modifica. Vă rog să îmi spuneți daca este legal să procedeze în acest mod și ce aș putea face”.
Vom preciza pentru început că dispozițiile art.611 din Codul Civil sunt pe deplin edificatoare în sensul în care dispun în mod expres că fiecare proprietar este obligat să își facă streașină casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe terenul proprietarului vecin.
Prin urmare, nu este vorba numai despre faptul că streașinile construcțiilor nu trebuie să depășească hotarul dintre două proprietăți, ci și despre obligația pe care o are proprietarul care a construit de a amenaja în așa fel streașină construcției sale (prin montarea de jgheaburi, burlane etc) încât apa care cade de pe acoperișuri să fie dirijata spre propriul fond și nu spre terenul vecinului.
Pe de altă parte, art.612 Cod Civil prevede distanța minimă între construcții, stipulând următoarele: „Orice construcţîi, lucrări sau plantaţîi se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”
Raportat la această noră legală, edificarea construcției pe linia de hotar contravine acesteia, însă, în cazul descris, ascultătorul nostru, de bună credință fiind, și-a exprimat acordul expres cu privire la acest aspect.
Cu toate acestea, se impune să avem în vedere aplicarea în cazul de față a principiului general al răspunderii civile delictuale potrivit căruia „cel care cauzează altuia un prejudiciu, este obligat să îl repare.”
Prin urmare, recomandăm ascultătorului nostru să îi comunice vecinului sau o notificare scrisă prin care să îi solicite în mod formal să modifice sistemul de colectare și scurgere al apelor pluviale, astfel încât peretele casei sale să nu mai fie afectat pentru viitor.
În măsură în care, în prezent, urmare a infiltrațiilor, exista deja o deteriorare cauzată de umezeală, este recomandabil că prin notificarea comunicată vecinului să se specifice și aceste aspecte, alături de o estimare a costurilor pentru remediere.
În cazul în care rezolvarea amiabilă nu este posibila, recomandarea pe care o adresăm ascultătorului nostru este de a se adresa justiției, urmând că, în baza unor expertize, să fie dispuse măsurile menite să asigure protecția proprietății sale, conform dispozițiilor legale.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.