Juridic | Drepturi pentru copiii persoanelor persecutate politic
”Urmașii persoanelor persecutate politic care au beneficiat de Legea nr.189/2000 și care au decedat pot beneficia de indemnizații în urma părinților lor?”

Articol de Dana Florea, 12 mai 2025, 10:21
Dragi ascultători ai Radio Timișoara, vă mulțumesc pentru numeroasele mesaje transmise și vă asigur că, în cadrul întâlnirilor noastre săptămânale, voi răspunde tuturor întrebărilor adresate de dumneavoastră.
Astăzi avem o întrebare din partea unui ascultător din Sânnicolau Mare care ne-a transmis următoarele: „Am auzit la o emisiune a postului dvs, cu ceva timp în urmă, despre Legea nr.189/2000 și despre faptul că urmașii (copiii) celor care au beneficiat de această lege, în prezent decedați, pot beneficia în urma părinților lor. Vă rog să îmi spuneți dacă așa este și dacă legea mai este valabilă și în prezent”.
Pentru început voi preciza că Legea nr.189/2000 la care face referire ascultătorul nostru a reprezentat legea de aprobare a Ordonanței Guvernului nr.105/1999 pentru modificarea și completarea DL nr.118/1990 privind acordarea de drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străintate ori constituite prizonieri.
DL nr.118/1990 a suferit numeroase modificări în cei peste 30 de ani de la intrarea să în vigoare, însă de interes pentru clarificarea problemei ridicate de ascultătorul nostru este completarea adusa acestui DL prin Legea nr.130/2020 prin care, art.5 al DL s-a completat cu o serie prevederi cuprinzând drepturi atribuite copiilor persoanelor care se încadrează în dispozițiile acestui DL 118.
Având în vedere faptul că situațiile enunțate în acest act normativ cu privire la drepturile care revin urmașilor sunt diferite, precum și faptul că nu deținem mai multe informații privind situația concretă a ascultătorului nostru, vom reda mai jos prevederile legale incidente:
(4)Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti, în timpul detenţiei, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei.
(5)De prevederile acestui decret beneficiază în mod corespunzător şi copilul celui decedat după încetarea situațiilor indicate mai sus, în cazul în care părintele său, deşi ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile decretului lege.
(6)Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute de DL precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat într-o astfel de situație are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat, la data depunerii cererii de către copil.
(7)Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute de decret are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor decretului la data depunerii cererii de către copil.
Răspunsul la întrebarea adresată de ascultătorul nostru depinde așadar de situația concretă a acestuia, care trebuie analizată având în vedere prevederea legală incidentă, ținând cont și de precizarea potrivit căreia urmașii celor decedați după încetarea situațiilor prevăzute de lege (detenție, strămutare, deportare) beneficiază doar în situația în care părinții, desi ar fi avut dreptul, nu au beneficiat de prevederile decretului lege (cum este situația celor decedați anterior intrării în vigoare a decretului 118 în anul 1990).
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.