Juridic | Riscurile postărilor on line. Ce să nu facem pe internet
”Fiica mea mi-a răspuns că internetul este liber și poate fi folosit de oricine dorește fără nicio restricție”. Oare așa să fie??

Articol de Radio Timisoara, 1 iulie 2025, 17:22 / actualizat: 4 iulie 2025, 17:38
Bine v-am regăsit, dragi ascultători ai Radio Timișoara!
Astăzi avem o întrebare din partea unei ascultătoare din Timișoara care ne-a prezentat următoarea situație: „Fiica mea este în anul I la facultate și este foarte preocupată de internet unde postează anumite remarci și comentarii pe diferite subiecte. Ceea ce mă preocupă este conținutul acestor postări, pentru că, din câte știu, sunt anumite reguli care trebuie respectate. I-am spus să fie atentă pentru că nu vreau să aibă probleme, însă mi-a răspuns că internetul este liber și poate fi folosit de oricine dorește în toată lumea fără nicio restricție. Oare așa să fie?”.
Internetul a devenit o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi, iar rețelele sociale au creat cadrul în care multe persoane au ajuns să își exprime opiniile, să distribuie fotografii sau videoclipuri și să interacționeze.
Însă, așa cum în mod corect a sesizat ascultătoarea noastră, această libertate vine cu responsabilități. Nu tot ce putem posta este și legal, astfel încât voi prezenta în cele ce urmează câteva elemente care consider că trebuie să fie avute în vedere cu privire la acest aspect.
Libertatea de exprimare
În primul rând Constituția României garantează libertatea de exprimare. Cu toate acestea există niște limite în sensul că:
- Este interzisă instigarea la ură sau discriminare;
- Nu este permisă defăimarea unei persoane sau instituții;
- Este interzisă promovarea pornografiei, violenței sau informațiilor false care creează panică.
Protecția drepturilor de autor
În al doilea rând se impune să avem în vedere protecția drepturilor de autor – Legea nr.8/1996 interzice distribuirea de:
- Muzică, filme, fotografii sau texte care nu ne aparțin;
- Conținut de pe alte pagini web fără acordul expres al autorului;
- Meme-uri sau gif-uri generate din opere protejate, fără permisiune.
Excepțiile sunt rare și nu includ postările pe rețele sociale.
Protecția vieții private
În cel de-al treilea rând trebuie avem în vedere protecția vieții private, conform Codului Civil și a legislației GDPR. Astfel nu putem posta
- Poze din viața personală a altora;
- Capturi de conversații fără acord;
- Informații personale precum CNP-ul, adresa, sau alte date sensibile privind anumite persoane.
Fără postări care să instige la ura și la alte fapte penale
Și, în cel de-al patrulea rând, nu putem face postări care să instige la ura și la alte fapte penale. Codul Penal pedepsește
- Incitarea publică, la ura și violența;
- Rasismul, sexismul sau atacurile la adresa minorităților;
- Calomnia și amenințările online.
Chiar și o postare „în glumă” poate fi investigată, dacă este percepută ca periculoasă.
Responsabilitatea verificării informațiilor postate
Experiență ultimului an a adus în prim plan impactul pe care postările false pe internet (“fake news”) le pot avea asupra întregii societăți, influențând decizii ale unui număr însemnat de persoane, astfel încât este responsabilitatea fiecărei persoane să se informeze cu privire la realitatea și legalitatea informațiilor postate.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră peadresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă, pe adresa Radio Timișoara, str.Pestalozzi nr.14A. Vă mulțumesc!