Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Salamul de Nădlac devine produs premium în magazine

Salamul de Nădlac este pe cale să facă pasul de la un produs de casă tradițional spre un produs premium de magazin.

Salamul de Nădlac devine produs premium în magazine

Articol de Radio Timișoara, 11 februarie 2024, 08:01

Salamul de Nădlac rămâne unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din vestul țării. Deși are la bază o veche rețetă germană, atestată încă din secolul al XVI-lea, ea a fost preluată și îmbunătățită de populația slovacă stabilită în zona Nădlacului.

La prima vedere, nu pare o rețetă complicată. Gustul său ascunde multe secrete pe care am încercat să le aflăm de la Daniel Ghiuric, crescător de porci și măcelar pasionat.

Nu mai are secret. Punem cinci ingrediente sare, piper, chimen, boia și usturoi”, spune Daniel Ghiuric.

Poate cel mai important secret al salamului de Nădlac este dat de carnea de porc folosită. Porcul trebuie să fie crescut în sistem tradițional și să fie sacrificat atunci când ajunge la greutatea de 200 kg.

Au mai încercat alții să cumpere carne din comerț, care după trei săptămâni nu semăna cu salamul nostru. După lună s-a uscat că nu le-a recunoscut. Eu zic că e un factor foarte important să fie carne de casă”, mai spune Daniel Ghiuric.

Secretul afumării salamului de Nădlac

De la momentul în care salamul este făcut și până la cel în care se poate consuma, mai este încă o cale lungă de parcurs.

Daniel Ghiuric spune că perioada de maturare este o etapă extrem de importantă.

Foarte important este afumatul salamului. Trebuie trei-patru zile zvântat foarte bine și, după aceea, afumat cu fum rece. După ce-l afumăm, bine să-l punem undeva unde e curent la zvântat și după aceea, din aprilie, când începe să fie mai cald, în cămară. Ce diferă foarte mult? Camara, maturarea salamului. Același salam maturat la mine în cămară sau la vecinul meu sau la bunica mea care mai are casă din pământ, cămara cum trebuie, orientată spre nord și să nu fie cald, vara”, explică Daniel Ghiuric.

De la tradițional la produs premium

Cooperativa “Fermierul Nădlăcan” și-a propus ca, de la produsul de casă tradițional, care se regăsește în cămara fiecărui gospodar, să facă un produs alimentar premium, disponibil în magazine

Președintele Cooperative Kelo Milan spune că salamul nu se va transforma într-un produs industrial. Producătorii vor respecta procesul tehnologic.  În acest sens, au nevoie  de un mic abator, o carmangerie și de suine crescute tradițional.

Finalizăm un abator și o carmangerie, unde o să producem din 50 de porci pe lună. Este o cantitate foarte mică, dar dacă ar crește cantitatea, am scădea calitatea. Și noi vrem să mergem exact pe produsul tradițional cum îl avem noi acasă, în cămară, exact același produs îl putem oferi și la cumpărător. Adică să mergem pe un produs de nișă care, cu siguranță, nu va fi nici ieftin, dar va fi gustul care îl avem și noi, în cămară”, spune Kelo Milan.

Reprezentanții cooperativei vor colabora cu mici fermieri care vor furniza carnea de porc necesară.

„O să încercăm să facem niște francize cu niște oameni care o să dorească în orașe mai mari să vândă produsele noastre. O să încercăm să intrăm în băcănii, adică circuitul va fi mult mai amplu”, spune Kelo Milan.

Dacă până acum gustul salamului de Nădlac  se găsea doar la producătorii locali, din vară, va putea fi cumpăraț din magazine.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

 

Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat
Agricultură joi, 12 decembrie 2024, 09:00

Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat

La Pietroasa, în județul Timiș, nana Victoria Danieloni a tăiat în acest an nu unul, ci doi porci de câte 200 de kilograme fiecare. În familia...

Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat
Aproape jumătate din suprafața arabilă din Timiș, însămânțată cu cereale
Agricultură marți, 10 decembrie 2024, 20:22

Aproape jumătate din suprafața arabilă din Timiș, însămânțată cu cereale

Aproximativ 230.000 de hectare de teren agricol au fost însămânțate cu cereale, în campania de toamnă, în județul Timiș. Terenurile au fost...

Aproape jumătate din suprafața arabilă din Timiș, însămânțată cu cereale
Alertă în Timiș după ce în județul Arad a reapărut pesta porcină africană la mistreți
Agricultură marți, 10 decembrie 2024, 10:00

Alertă în Timiș după ce în județul Arad a reapărut pesta porcină africană la mistreți

Autorităţile din Timiș sunt în alertă după ce în județul Arad au fost confirmate mai multe cazuri de pestă porcină africană la mistreţi....

Alertă în Timiș după ce în județul Arad a reapărut pesta porcină africană la mistreți
Peste 14.300 de fermieri hunedoreni primesc fonduri de la APIA
Agricultură luni, 9 decembrie 2024, 18:31

Peste 14.300 de fermieri hunedoreni primesc fonduri de la APIA

Peste 14.300 de fermieri din judeţul Hunedoara vor beneficia de subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. APIA...

Peste 14.300 de fermieri hunedoreni primesc fonduri de la APIA
Agricultură luni, 9 decembrie 2024, 07:30

DSV Timiș anunță controale înainte de sărbători. Amenzi de aproape 1 milion de lei în noiembrie

În luna noiembrie, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au efectuat peste 1.500 de controale....

DSV Timiș anunță controale înainte de sărbători. Amenzi de aproape 1 milion de lei în noiembrie
Agricultură luni, 18 noiembrie 2024, 14:16

Povestea celui mai vârstnic inginer agronom din Timiș. La 96 de ani se ocupă de grădină

Cel mai vârsnic inginer agronom timișan are 96 de ani și locuiește la în localitatea timișeană Charlottenburg. De-a lungul vieții a avut...

Povestea celui mai vârstnic inginer agronom din Timiș. La 96 de ani se ocupă de grădină
Agricultură duminică, 17 noiembrie 2024, 14:54

Începe programul „Rabla pentru tractoare”

Săptămâna viitoare începe Programul „Rabla pentru tractoare” cu sesiunea de înscriere a firmelor de la care fermierii vor putea achiziţiona...

Începe programul „Rabla pentru tractoare”
Agricultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:10

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara

La Timișoara se desfășoară în acest sfârșit de săptămână Zilele Mierii, eveniment organizat de Piețe 24. Evenimentul își propune nu...

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara