Ascultă Radio Timișoara Live

Salamul de Nădlac devine produs premium în magazine

Salamul de Nădlac este pe cale să facă pasul de la un produs de casă tradițional spre un produs premium de magazin.

Salamul de Nădlac devine produs premium în magazine

Articol de Radio Timișoara, 11 februarie 2024, 08:01

Salamul de Nădlac rămâne unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din vestul țării. Deși are la bază o veche rețetă germană, atestată încă din secolul al XVI-lea, ea a fost preluată și îmbunătățită de populația slovacă stabilită în zona Nădlacului.

La prima vedere, nu pare o rețetă complicată. Gustul său ascunde multe secrete pe care am încercat să le aflăm de la Daniel Ghiuric, crescător de porci și măcelar pasionat.

Nu mai are secret. Punem cinci ingrediente sare, piper, chimen, boia și usturoi”, spune Daniel Ghiuric.

Poate cel mai important secret al salamului de Nădlac este dat de carnea de porc folosită. Porcul trebuie să fie crescut în sistem tradițional și să fie sacrificat atunci când ajunge la greutatea de 200 kg.

Au mai încercat alții să cumpere carne din comerț, care după trei săptămâni nu semăna cu salamul nostru. După lună s-a uscat că nu le-a recunoscut. Eu zic că e un factor foarte important să fie carne de casă”, mai spune Daniel Ghiuric.

Secretul afumării salamului de Nădlac

De la momentul în care salamul este făcut și până la cel în care se poate consuma, mai este încă o cale lungă de parcurs.

Daniel Ghiuric spune că perioada de maturare este o etapă extrem de importantă.

Foarte important este afumatul salamului. Trebuie trei-patru zile zvântat foarte bine și, după aceea, afumat cu fum rece. După ce-l afumăm, bine să-l punem undeva unde e curent la zvântat și după aceea, din aprilie, când începe să fie mai cald, în cămară. Ce diferă foarte mult? Camara, maturarea salamului. Același salam maturat la mine în cămară sau la vecinul meu sau la bunica mea care mai are casă din pământ, cămara cum trebuie, orientată spre nord și să nu fie cald, vara”, explică Daniel Ghiuric.

De la tradițional la produs premium

Cooperativa “Fermierul Nădlăcan” și-a propus ca, de la produsul de casă tradițional, care se regăsește în cămara fiecărui gospodar, să facă un produs alimentar premium, disponibil în magazine

Președintele Cooperative Kelo Milan spune că salamul nu se va transforma într-un produs industrial. Producătorii vor respecta procesul tehnologic.  În acest sens, au nevoie  de un mic abator, o carmangerie și de suine crescute tradițional.

Finalizăm un abator și o carmangerie, unde o să producem din 50 de porci pe lună. Este o cantitate foarte mică, dar dacă ar crește cantitatea, am scădea calitatea. Și noi vrem să mergem exact pe produsul tradițional cum îl avem noi acasă, în cămară, exact același produs îl putem oferi și la cumpărător. Adică să mergem pe un produs de nișă care, cu siguranță, nu va fi nici ieftin, dar va fi gustul care îl avem și noi, în cămară”, spune Kelo Milan.

Reprezentanții cooperativei vor colabora cu mici fermieri care vor furniza carnea de porc necesară.

„O să încercăm să facem niște francize cu niște oameni care o să dorească în orașe mai mari să vândă produsele noastre. O să încercăm să intrăm în băcănii, adică circuitul va fi mult mai amplu”, spune Kelo Milan.

Dacă până acum gustul salamului de Nădlac  se găsea doar la producătorii locali, din vară, va putea fi cumpăraț din magazine.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

 

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Agricultură marți, 9 iulie 2024, 11:07

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în...

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 10:31

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme în judeţul Arad, faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe...

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Agricultură joi, 6 iunie 2024, 15:30

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș

Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului. Soiul Biharia, creat la Lovrin, a...

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură miercuri, 29 mai 2024, 17:21

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți....

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad