Ascultă Radio Timișoara Live

Salamul de Nădlac devine produs premium în magazine

Salamul de Nădlac este pe cale să facă pasul de la un produs de casă tradițional spre un produs premium de magazin.

Salamul de Nădlac devine produs premium în magazine

Articol de Radio Timișoara, 11 februarie 2024, 08:01

Salamul de Nădlac rămâne unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din vestul țării. Deși are la bază o veche rețetă germană, atestată încă din secolul al XVI-lea, ea a fost preluată și îmbunătățită de populația slovacă stabilită în zona Nădlacului.

La prima vedere, nu pare o rețetă complicată. Gustul său ascunde multe secrete pe care am încercat să le aflăm de la Daniel Ghiuric, crescător de porci și măcelar pasionat.

Nu mai are secret. Punem cinci ingrediente sare, piper, chimen, boia și usturoi”, spune Daniel Ghiuric.

Poate cel mai important secret al salamului de Nădlac este dat de carnea de porc folosită. Porcul trebuie să fie crescut în sistem tradițional și să fie sacrificat atunci când ajunge la greutatea de 200 kg.

Au mai încercat alții să cumpere carne din comerț, care după trei săptămâni nu semăna cu salamul nostru. După lună s-a uscat că nu le-a recunoscut. Eu zic că e un factor foarte important să fie carne de casă”, mai spune Daniel Ghiuric.

Secretul afumării salamului de Nădlac

De la momentul în care salamul este făcut și până la cel în care se poate consuma, mai este încă o cale lungă de parcurs.

Daniel Ghiuric spune că perioada de maturare este o etapă extrem de importantă.

Foarte important este afumatul salamului. Trebuie trei-patru zile zvântat foarte bine și, după aceea, afumat cu fum rece. După ce-l afumăm, bine să-l punem undeva unde e curent la zvântat și după aceea, din aprilie, când începe să fie mai cald, în cămară. Ce diferă foarte mult? Camara, maturarea salamului. Același salam maturat la mine în cămară sau la vecinul meu sau la bunica mea care mai are casă din pământ, cămara cum trebuie, orientată spre nord și să nu fie cald, vara”, explică Daniel Ghiuric.

De la tradițional la produs premium

Cooperativa “Fermierul Nădlăcan” și-a propus ca, de la produsul de casă tradițional, care se regăsește în cămara fiecărui gospodar, să facă un produs alimentar premium, disponibil în magazine

Președintele Cooperative Kelo Milan spune că salamul nu se va transforma într-un produs industrial. Producătorii vor respecta procesul tehnologic.  În acest sens, au nevoie  de un mic abator, o carmangerie și de suine crescute tradițional.

Finalizăm un abator și o carmangerie, unde o să producem din 50 de porci pe lună. Este o cantitate foarte mică, dar dacă ar crește cantitatea, am scădea calitatea. Și noi vrem să mergem exact pe produsul tradițional cum îl avem noi acasă, în cămară, exact același produs îl putem oferi și la cumpărător. Adică să mergem pe un produs de nișă care, cu siguranță, nu va fi nici ieftin, dar va fi gustul care îl avem și noi, în cămară”, spune Kelo Milan.

Reprezentanții cooperativei vor colabora cu mici fermieri care vor furniza carnea de porc necesară.

„O să încercăm să facem niște francize cu niște oameni care o să dorească în orașe mai mari să vândă produsele noastre. O să încercăm să intrăm în băcănii, adică circuitul va fi mult mai amplu”, spune Kelo Milan.

Dacă până acum gustul salamului de Nădlac  se găsea doar la producătorii locali, din vară, va putea fi cumpăraț din magazine.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

 

Scade numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din județul Arad
Agricultură marți, 30 ianuarie 2024, 07:00

Scade numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din județul Arad

Cel mai scump teren agricol din județul Arad s-a vândut cu 30.000 de euro hectarul, în zona orașului Pecica, lângă autostradă. Numărul...

Scade numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din județul Arad
Fermierii suspendă protestul de la Timișoara
Agricultură joi, 25 ianuarie 2024, 19:30

Fermierii suspendă protestul de la Timișoara

Protestul fermierilor, care au venit cu utilajele agricole în Piața Huniade, se suspendă. Reprezentanții fermierilor spun că au primit...

Fermierii suspendă protestul de la Timișoara
Protestul fermierilor se prelungește în Piața Huniade din Timișoara
Agricultură joi, 25 ianuarie 2024, 14:34

Protestul fermierilor se prelungește în Piața Huniade din Timișoara

Primăria Timișoara a anunțat că a hotărât să prelungească autorizația pentru protestul fermierilor din Piața Huniade. Comisia de...

Protestul fermierilor se prelungește în Piața Huniade din Timișoara
Pita de Pecica și salamul de Nădlac se bucură de succes la Berlin
Agricultură miercuri, 24 ianuarie 2024, 16:00

Pita de Pecica și salamul de Nădlac se bucură de succes la Berlin

Pita de Pecica, plăcinta întinsă de Turnu sau salamul de Nădlac se bucură de succes la expoziția “Săptămâna verde” de la Berlin....

Pita de Pecica și salamul de Nădlac se bucură de succes la Berlin
Agricultură duminică, 21 ianuarie 2024, 18:26

Pita de Pecica, promovată la „Săptămâna Verde 2024” de la Berlin

Cea de-a 88-a ediție a expoziției “Săptămâna Verde 2024” are loc până în 28 ianuarie la Berlin. Pita de Pecica este promovată în...

Pita de Pecica, promovată la „Săptămâna Verde 2024” de la Berlin
Agricultură duminică, 21 ianuarie 2024, 16:43

Fermierii din vestul țării protestează la Timișoara

Fermierii, sosiți cu utilajele agricole în Piața Huniade din Timișoara, au intrat în cea de-a treia zi de proteste. Aproximativ 300 de fermieri...

Fermierii din vestul țării protestează la Timișoara
Agricultură sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 12:14

A doua zi de proteste ale fermierilor în Piața Huniade

Pentru a doua zi consecutiv, zeci de fermieri protestează în Piața Huniade din centrul Timișoarei. Fermierii, veniți încă de joi seara cu...

A doua zi de proteste ale fermierilor în Piața Huniade
Agricultură sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 10:54

Terenuri agricole inundate de Crișul Alb în Arad

Apele Crișului Alb s-au revărsat din nou în zona de nord a județului Arad unde hectare întregi au fost inundate. Peste 200 de hectare de...

Terenuri agricole inundate de Crișul Alb în Arad