Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Sfaturi pentru micii agricultori în prag de toamnă

Profesorul Viorel Berar de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului vine în întâmpinarea micilor agricultori cu recomandări legate de lucrările specifice acestei perioade.

Sfaturi pentru micii agricultori în prag de toamnă

Articol de Radio Timișoara, 30 august 2021, 16:42

În câteva zile intrăm în luna lui Răpciune, perioadă cu lună în descreștere, benefică pentru a face recoltări de legume și fructe, care recoltate în acestă fază a lunii se păstrează un timp mai îndelungat și se conservă mai bine.

În legumicultură, în această perioadă putem continua să semănăm salata și spanacul pentru recoltare în toamnă și să mobilizăm solul pe parcelele care au fost eliberate de culturi, pentru a păstra mai bine apa în sol.

O cultură pe care o regăsim în fiecare gospodărie și care se înființează de la fine de august și până prin 10 octombrie este cea de căpșuni. Trebuie reținut faptul că prin plantare la începutul perioadei recomandate, sfârșit de august – mijloc de septembrie, plantele au timp să se fortifice până la venirea iernii, formând un sistem radicular bogat și o rozetă de frunze capabile să mențină planta în viață până primăvara viitoare și să reziste mai bine la gerurile de peste iarnă. Spre exemplu, de menționat faptul că un nivel al umidității de 70 – 75% în sol, plantele încep să formeze rădăcini noi la 5 – 6 zile după plantare, când temperatura aerului este de 8 până la 9 grade Celsius și la 2 până la 3 zile de la plantare când temperatura aerului înregistrează valori de 18 – 22 de grade Celsius. Nu se recomandă ca plantarea să depășească mijlocul lunii octombrie, deoarece condițiile de mediu, în special cele legate de temperatură, nu mai sunt favorabile formării de rădăcini și de rozete de frunze noi. În plus, prin plantarea prea târzie există pericolul apariției fenomenului de descălțare a plantelor, către sfârșitul perioadei de iarnă. Descălțarea constă în dezvelirea unei părți a sistemului radicular al plantelor de căpșun produsă prin sfărâmarea și deplasarea pământului de pe rădăcini datorită alternării înghețului cu dezghețul la suprafața solului. Pentru plantările de toamnă se alege o premergătoare care să părăsească terenul cu cel puțin o lună înainte pentru a avea timpul necesar pregătiri unui bun pat germinativ. Cele mai bune premergătoare sunt leguminoasele, așa cum sunt mazărea sau fasolea, urmate de legumele rădăcinoase. În cazul în care cultura se înființează după usturoi, ceapă, castraveți, tomate, ardei și vinete, specii gazdă intermediare pentru viermii sârmă, se recomandă să tratăm solul pentru distrugerea rezervei de dăunători din sol. Căpșunul reacționează foarte bine la fertilizarea organică cu gunoi de grajd sau cu compost în cantitate de 3 până la 4 kg pe metru patrat. Un alt îngrășământ ușor de procurat în mediul rural este gunoiul de pasăre provenit din dejecțiile acestora, sursă ce constituie un îngrășământ cu acțiune rapidă și cu conținut în azot aproape dublu față de gunoiul de grajd. Anual putem aduna circa 6 kg de gunoi de la o găină, 8 kg de la o rață și 14 kg de la o gâscă. Gunoiul de păsări îl putem utiliza diluat în apă în proporție de 1 la 10. Mobilizarea solului trebuie făcută la 28 – 30 de centimetri, ținând cont de faptul că odată plantată cultura de căpșun rămâne pe același loc timp de 3 ani. Mărunțirea solului trebuie făcută  foarte bine, ca pentru o cultură legumicolă, de acest lucru depinzând calitatea lucrării de plantare a stolonilor. Mărunțirea corespunzătoare a solului favorizează și o bună dezvoltare a sistemului radicular, marea masă a rădăcinilor dezvoltându-se în stratul de sol de 20 până la 30 de centimetri. Este bine cunoscut faptul că numai un sistem radicular bine dezvoltat va conduce la obținerea de plante viguroase ce vor putea fructifica la potențial maxim. Pentru a realiza o cultură profitabilă este necesar să avem asigurată și o sursă de apă în vederea aplicării de udări, perioadele de secetă din ultimii ani fiind tot mai frecvente. Plantarea căpșunului poate fi făcută în rânduri simple la 80 până la 90 de centimetri între rânduri și 20 până la 30 de centimetri pe rând, realizând o desime de 4 până la 5 plante pe metru patrat. Înainte de plantare stolonii se fasonează retezând toate vârfurile rădăcinilor cu 10 – 15 centimetri, în funcție de vigoarea plantelor. După plantare rădăcina trebuie să rămână dreaptă în sol, deoarece în caz contrar plantele nu se vor dezvolta și cu timpul se pot usca. După plantare, coletul plantelor trebuie să rămână la nivelul solului, iar inima plantei sau mugurele central să nu fie acoperit cu pământ deoarece de acolo pornesc toate frunzele și influorescențele. Dacă acesta este acoperit plantele suferă și cu timpul pot să piară. După plantare se udă frecvent până constatăm că plantele s-au prins și au fosrmat 2 până la 3 frunze noi. Pentru o eșalonare a producției se recomandă să plantăm între 2 până la 3 soiuri.

Închei intervenția mea de astăzi dorindu-vă sănătate multă, o săptămână bogată în realizări, și vă spun Doamne ajută!

 

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă