BNR, pregătită să intervină pentru stabilitatea leului. Economist: „Atitudinea înțeleaptă este prudența”
Profesorul de economie Silviu Cerna, spune că recomandarea pentru populație este prudența și evitarea deciziilor financiare impulsive.

Articol de Radio Timișoara, 12 mai 2025, 21:12
Banca Națională a României va interveni dacă fluctuațiile de pe piața valutară vor pune în pericol stabilitatea financiară a României, susține profesorul de Economie Silviu Cerna, fost membru în Consiliul de Administrație al BNR.
Potrivit economistului, până după alegerile prezidențiale, factorii conjuncturali care au dus la deprecierea leului se vor menține, iar cea mai bună reacție este precauția.
“Emoția, frica, îngrijorarea schimbă atitudinile, comportamentele inclusiv în ceea ce privește deținerea de lei, de euro, de angajarea unui credit. Nu se pot prescrie rețete universale. Ceea ce se poate totuși spune este că cei în cauză trebuie să se gândească dacă nu se află cumva sub imperiul temerilor de acest gen. Atitudinea înțeleaptă este prudența, ceea ce s-ar putea traduce prin expresia <nu puneți toate ouăle în același coș>”, spune Silviu Cerna.
În privința cetățenilor, unii merg la casele de schimb valutar dacă au nevoie, în vreme ce alții, așteaptă să se calmeze piața.
“Pe mine nu mă ajută cu nimic dacă am foarte puțini lei sau euro să schimb. Nu mă ajută cu nimic”, spune un tânăr.
“Nu m-a făcut reacționez în niciun fel, nu am probleme cu rate, dar normal că ne afectează pe toți într-un anumit fel”, spune o timișoreancă.
“Eu am schimbat în urmă cu două luni niște lei în euro. Nu este prag istoric. A fost 5,027, la casa de schimb. A revenit la 4,95, e un joc de culise”, consideră o altă timișoreancă.
Potrivit experților, pentru a evita o depreciere mai mare a leului, Banca Națională a cheltuit, la o zi după primul tur al alegerilor prezidențiale, două miliarde de lei din rezerva de valută a statului.