Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale

La nivel național au fost deschise până acum 260 de puncte gastronomice locale.

Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale
Foto: Faceboo - Emilia Popa

Articol de Radio Timișoara, 9 ianuarie 2025, 07:00 / actualizat: 9 ianuarie 2025, 11:14

Tot mai multe gospodăriile timișene întrevăd o sursă de venit suplimentar prin intermediul acestor puncte gastronomice locale.

Primul punct gastronomic local a fost organizat de Emilia Popa din localitatea Coșteiu de Sus. În condițiile în care legislația nu este foarte stufoasă, au fost necesare mai puțin de două săptămâni pentru autorizare.

Dacă știi pașii pe care trebuie să-i faci, nu e complicat. Noi ne-am documentat când ne-am dus cu acte, au venit acasă și au stabilit dacă avem locația corespunzătoare și a fost bine”, spune Emilia Popa.

Programare prealabilă pentru evitarea risipei

Regulile de funcționare limitează la maxim 15 persoane numărul turiștilor care pot servi masa într-un punct gastronomic local. În plus, este necesară programare telefonică cu 24 de ore înaintea sosirii, pentru a se evita în felul acesta risipa alimentară.

Lumea ne sună și așa e și normal să ne sune cu o zi înainte că vor să ajungă la noi, pentru că încă suntem prea mici ca să dau mâncarea la porci, dacă nu vine nimeni. Eu gătesc în fiecare zi, dar bineînțeles că nu-mi permit să o arunc”, spune Emilia Popa.

Tradiții culinare

Chiar dacă perioada de iarnă nu este foarte ofertantă, de când a deschis punctul gastronomic de la Coșteiu de Sus, Emilia Popa a avut până acum sute de goști din întreaga țară.

Au venit din București, din Brașov, din Sibiu, din Arad, din Timișoara, Lugoj. Pot să spun că de peste tot au venit grupuri de zece, de douăspreze, de două persoane. Eu primesc, chiar dacă vine o singură persoană. Sunt mândră că-mi trece pragul”, spune Emilia Popa.

Între obiectivele propuse de punctele gastronomice locale se numără și perpetuarea a tradițiilor culinare zonale. Emilia Popa nu doar că știe o sumedenie de rețete delicioase, dar are și un secret anume care contribuie decisiv la gustul final.

Am cuptor pe lemne în curte și fac zece pâini o dată acolo. Acolo pot face și plăcinta și pot să fac și pizza și orice. Suntem la sat și și mâncarea, dacă o faci pe cuptorul cu lemne, are alt gust și încercăm să facem pe lemne totul ca să fie cât mai tradițional și cât mai gustos”, mai spune Emilia Popa.

Susținerea producătorilor locali

Cel mai nou punct gastronomic local din județul Timiș, cel de-al a fost deschis în luna decembrie de Raul Condescu, la Dudeștii Noi. Pentru început, punctul gastronomic “Grădina lui Raul” funcționează doar la final de săptămână, pe bază de programare.

Cam tot ceea ce am făcut în viața mea am făcut din pasiune și cu pasiune. Este foarte important acest aspect. Din pasiune pentru gătit, în primul rând, și pentru a da valoare adăugată produselor de la mine din fermă și să respectăm lanțul scurt din fermă pe masa consumatorului. Încerc să produc tot ceea ce pot, ceea ce nu pot eu să produc, achiziționez de la producători locali. Este și o metodă de a susține producătorii locali și comunitatea”, spune Raul Condescu.

Gândite, între altele, cu rolul de a impulsiona turismul rural, punctele gastronomice locale funcționează în baza legii numărul 412 promulgate în decembrie 2023.

Reporter: Remus Nistoran

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului
Economie joi, 12 iunie 2025, 17:00

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului

Proiectul noii Termocentrale MASS este într-un stadiu avansat şi că la finalul acestui an este posibil ca aici să fie produse primele cantităţi...

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Economie duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
TVA, între soluție rapidă și risc economic. Explicațiile unui specialist timișorean în finanțe
Economie joi, 5 iunie 2025, 07:40

TVA, între soluție rapidă și risc economic. Explicațiile unui specialist timișorean în finanțe

România se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru reducerea deficitului bugetar. Printre măsurile vehiculate se află creșterea cotei TVA, pe...

TVA, între soluție rapidă și risc economic. Explicațiile unui specialist timișorean în finanțe
Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Economie marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Economie luni, 2 iunie 2025, 17:11

ADR Vest pregătește finanțări pentru tinerii antreprenori

Zona de vest a țării are nevoie să facă trecerea de la investițiile marilor companii la încurajarea antreprenoriatului local, spune directorul...

ADR Vest pregătește finanțări pentru tinerii antreprenori
Economie joi, 29 mai 2025, 07:34

Timișoara, hub regional de inovare și antreprenoriat. Proiecții de viitor și competitori

În birourile și spațiile de co-working din Timișoara se croiesc planuri mari. Idei care vor să iasă din zona de confort și să pună orașul...

Timișoara, hub regional de inovare și antreprenoriat. Proiecții de viitor și competitori
Economie vineri, 23 mai 2025, 13:25

Istanbul și Dubai, disponibile din toamnă de la Timișoara

Timișoara va avea zboruri directe spre Dubai și Istanbul începând din luna octombrie printr-un parteneriat al Consiliului Județean Timiș cu...

Istanbul și Dubai, disponibile din toamnă de la Timișoara
Economie marți, 20 mai 2025, 09:41

Un fost membru în CA al BNR explică fluctuațiile cursului valutar din ultima perioadă

Piețele financiare au reacționat pozitiv după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale. În prima zi a săptămânii, leul s-a...

Un fost membru în CA al BNR explică fluctuațiile cursului valutar din ultima perioadă