Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale

La nivel național au fost deschise până acum 260 de puncte gastronomice locale.

Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale
Foto: Faceboo - Emilia Popa

Articol de Radio Timișoara, 9 ianuarie 2025, 07:00 / actualizat: 9 ianuarie 2025, 11:14

Tot mai multe gospodăriile timișene întrevăd o sursă de venit suplimentar prin intermediul acestor puncte gastronomice locale.

Primul punct gastronomic local a fost organizat de Emilia Popa din localitatea Coșteiu de Sus. În condițiile în care legislația nu este foarte stufoasă, au fost necesare mai puțin de două săptămâni pentru autorizare.

Dacă știi pașii pe care trebuie să-i faci, nu e complicat. Noi ne-am documentat când ne-am dus cu acte, au venit acasă și au stabilit dacă avem locația corespunzătoare și a fost bine”, spune Emilia Popa.

Programare prealabilă pentru evitarea risipei

Regulile de funcționare limitează la maxim 15 persoane numărul turiștilor care pot servi masa într-un punct gastronomic local. În plus, este necesară programare telefonică cu 24 de ore înaintea sosirii, pentru a se evita în felul acesta risipa alimentară.

Lumea ne sună și așa e și normal să ne sune cu o zi înainte că vor să ajungă la noi, pentru că încă suntem prea mici ca să dau mâncarea la porci, dacă nu vine nimeni. Eu gătesc în fiecare zi, dar bineînțeles că nu-mi permit să o arunc”, spune Emilia Popa.

Tradiții culinare

Chiar dacă perioada de iarnă nu este foarte ofertantă, de când a deschis punctul gastronomic de la Coșteiu de Sus, Emilia Popa a avut până acum sute de goști din întreaga țară.

Au venit din București, din Brașov, din Sibiu, din Arad, din Timișoara, Lugoj. Pot să spun că de peste tot au venit grupuri de zece, de douăspreze, de două persoane. Eu primesc, chiar dacă vine o singură persoană. Sunt mândră că-mi trece pragul”, spune Emilia Popa.

Între obiectivele propuse de punctele gastronomice locale se numără și perpetuarea a tradițiilor culinare zonale. Emilia Popa nu doar că știe o sumedenie de rețete delicioase, dar are și un secret anume care contribuie decisiv la gustul final.

Am cuptor pe lemne în curte și fac zece pâini o dată acolo. Acolo pot face și plăcinta și pot să fac și pizza și orice. Suntem la sat și și mâncarea, dacă o faci pe cuptorul cu lemne, are alt gust și încercăm să facem pe lemne totul ca să fie cât mai tradițional și cât mai gustos”, mai spune Emilia Popa.

Susținerea producătorilor locali

Cel mai nou punct gastronomic local din județul Timiș, cel de-al a fost deschis în luna decembrie de Raul Condescu, la Dudeștii Noi. Pentru început, punctul gastronomic “Grădina lui Raul” funcționează doar la final de săptămână, pe bază de programare.

Cam tot ceea ce am făcut în viața mea am făcut din pasiune și cu pasiune. Este foarte important acest aspect. Din pasiune pentru gătit, în primul rând, și pentru a da valoare adăugată produselor de la mine din fermă și să respectăm lanțul scurt din fermă pe masa consumatorului. Încerc să produc tot ceea ce pot, ceea ce nu pot eu să produc, achiziționez de la producători locali. Este și o metodă de a susține producătorii locali și comunitatea”, spune Raul Condescu.

Gândite, între altele, cu rolul de a impulsiona turismul rural, punctele gastronomice locale funcționează în baza legii numărul 412 promulgate în decembrie 2023.

Reporter: Remus Nistoran

În Timiș sunt închise focarele de pestă porcină. DSV avertizează: furajele contaminate rămân un risc major
Economie miercuri, 10 decembrie 2025, 20:37

În Timiș sunt închise focarele de pestă porcină. DSV avertizează: furajele contaminate rămân un risc major

Toate focarele active de pestă porcină africană din județul Timiș au fost închise, însă autoritățile sanitar-veterinare avertizează că...

În Timiș sunt închise focarele de pestă porcină. DSV avertizează: furajele contaminate rămân un risc major
Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara
Economie vineri, 5 decembrie 2025, 12:40

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara

Compania Aumovio, fosta Continental, anunță că face concedieri în România. Numărul persoanelor afectate ajunge la 641 de angajați, din Iași,...

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara
Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad
Economie sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 15:51

Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad

Un nou focar de pestă porcină a fost declarat în județul Arad, după ce un porc mort, aruncat într-un șanț de pe marginea drumului, în zona...

Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad
DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Economie vineri, 28 noiembrie 2025, 17:56

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere

Recoltarea porumbului este una din cauzele pentru care pesta porcină apare la sfârșitul toamnei, în apropierea Ignatului, susține șeful...

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Economie luni, 24 noiembrie 2025, 17:00

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș

13 porci dintr-o gospodărie trebuie sacrificați, după ce unul dintre animale a murit. Focarul a fost descoperit în urma măsurilor de...

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Economie miercuri, 19 noiembrie 2025, 19:29

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină

Pesta porcină africană face ravagii în județul Arad, dar acest lucru nu-i împiedică pe crescătorii de suine să publice, zilnic, zeci de...

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Economie marți, 18 noiembrie 2025, 16:38

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad

Focarul de pestă porcină africană confirmat în ferma cu aproximativ 6.000 de capete din comuna arădeană Olari s-a extins, astfel că toţi...

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Economie duminică, 16 noiembrie 2025, 14:34

Asigurarea RCA, obligatorie pentru trotinetele si bicicletele electrice

Asigurarea de răspundere civilă pentru trotinetele și bicicletele electrice devine obligatorie, de duminică, conform unei noi legi promulgate...

Asigurarea RCA, obligatorie pentru trotinetele si bicicletele electrice