Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Accidentul de muncă

Dragi ascultători ai Radio Timișoara, doresc aveți parte de un An Nou 2024 cât mai bun, cu multa sănătate, împliniri și cât mai puține probleme juridice!

Juridic | Accidentul de muncă

Articol de Dana Florea, 3 ianuarie 2024, 14:49 / actualizat: 3 februarie 2024, 11:29

În rubrica de astăzi voi răspunde unui ascultător din Arad care ne-a transmis următorul mesaj : « Lucrez la o fabrică în apropiere de Timișoara și fac naveta în fiecare zi de la Arad, cu mașină personală. Zilele trecute am fost implicat într-un accident atunci când întorceam de la serviciu, am avut nevoie de spitalizare, iar cineva mi-a spus acesta este considerat accident de muncă și ar trebui anunț angajatorul. Am mers la serviciul de personal al firmei la care lucrez unde mi-au spus accidentul nu are de-a face cu firma. rog îmi spuneți dacă este așa și ce ar trebui fac?».

Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/ 14.07.2006 definește la art.5 lit. g) accidentul de muncă fiind vătămarea violentă a organismului, precum și intoxicația acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și care provoacă incapacitate temporară de cel puțin 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.

Aceeași lege încadrează în categoria accidentelor de muncă și accidentele de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul și pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator și invers. Prevederile legislative privind accidentul de traseu sunt în avantajul salariaților deoarece un accident de traseu înregistrat accident de muncă face posibilă plata concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă.

Pentru cazul în care accidentul s-a soldat cu decesul victimei sau încadrarea într-un grad de invaliditate a victimei, se aplică și prevederile din contractul colectiv de muncă la nivel de unitate/ ramură, respectiv din legea pensiilor publice (după caz – ajutor de deces pentru urmași, de la casa de pensii, ajutor material și ajutor financiar din partea angajatorului pentru victimă, respectiv pentru urmași s.a.).

Este important de precizat angajatorul are obligația de a menționa în fișa individuală de instructaj pentru sănătate și securitate în muncă informațiile privind:

• traseul pe care se deplasează angajatul de la serviciu spre domiciliu și invers

perioada totală de timp necesară pentru deplasare (se precizează obligatoriu intervalul orar și timpul total, necesar deplasării de la domiciliu spre serviciu și invers).

În cazul în care angajatorul a completat aceasta fișă în mod corespunzător, iar accidentul s-a produs în afara traseului indicat sau a intervalului de timp menționat, angajatorul nu poate fi amendat contravențional sau considerat responsabil din punct de vedere penal pentru producerea evenimentului. Semnătura angajatului pe fișa individuală de instructaj SSM atestă faptul că acesta a fost instruit corespunzător de către angajator.

Recomandăm, așadar, ascultătorului nostru se adreseze în scris companiei angajatoare indicând circumstanțele concrete ale producerii accidentului și prezentând dovezile privind zilele de spitalizare, adresând solicitarea de a se întreprinde demersurile pentru declararea accidentului de muncă și luarea măsurilor legale care se impun. În caz de refuz din partea angajatorului, recomandăm înaintarea unei sesizări scrise către inspectoratul teritorial de muncă, în vederea verificării situației și dispunerea măsurilor legale corespunzătoare.

Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumnoavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr. 14A.

mulțumesc!

 

(Fot: pixabay.com)

Stop violentei
Legislație marți, 15 aprilie 2025, 20:54

Juridic | Răspundere minor pentru violențe

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din...

Juridic | Răspundere minor pentru violențe
Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Legislație joi, 10 aprilie 2025, 10:59

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem...

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Juridic | Proprirea pe pensie
Legislație miercuri, 2 aprilie 2025, 10:46

Juridic | Proprirea pe pensie

Care este suma maximă care poate fi reținută din pensie în caz de datorii? Poate fi redusă valoarea propririi? Bine v-am regăsit în cadrul...

Juridic | Proprirea pe pensie
mostenirea vacanta
Legislație marți, 25 martie 2025, 12:13

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare care ne solicită un sfat privind demersurile pe care...

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori
Legislație vineri, 21 martie 2025, 13:07

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă

«M-am angajat de curând la o firmă, iar angajatorul mi-a spus că ar trebui să semnez pentru confidențialitate și că dacă nu respect ce...

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă
Legislație marți, 11 martie 2025, 13:23

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?

«În anul 2011 am făcut un card de cumpărături la o bancă, dar nu l-am folosit niciodată. Primesc notificări care îmi cer comision de...

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?
Legislație marți, 4 martie 2025, 13:08

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic

”Mama a fost deportată în Rusia. Aș dori să pot afla dacă beneficiez de o indemnizație după mama care este decedată din anul 2012.” Bine...

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic
Legislație luni, 24 februarie 2025, 13:30

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv

Cum se pot eşalona la plată sumele în cazul în care furnizorul emite factură de energie electrică pentru o perioadă de facturare mai mare...

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv