Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Se apropie Crăciunul iar pe mesele bănățenilor nu lipsesc niciodată cârnații. Obiceiul tăierii porcului pare intrat deja în ADN-ul românilor, iar dacă șoriciul face deliciul acestei tradiții, gustul cârnaților este cel care ne însoțește pe tot parcursul anului.

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Articol de Radio Timișoara, 18 decembrie 2017, 19:41

Cârnații sunt vedetele, fără îndoială, iar Radio Timișoara a făcut o călătorie în Banatul timișean în căutarea celor mai delicioase rețete de cârnați.

Prima oprire a fost la Beba Veche pentru o rețetă tradițională din Banatul de pustă, oferită de măcelarul Alin Tripa. “Cam 10 kilograme de carne, 220 de grame de sare, 35 de grame de piper, 30 de grame de ienibahar, patru măciulii de usturoi și doi litri de supă de oase. Carnea se macină, se amestecă cu sare grunjoasă, boia dulce, piper, se lasă să stea 15 – 20 de minute. După aceea se amestecă în supa de oase, se pune ienibaharul, boiaua dulce și pasta de usturoi. Se amestecă, mai putem lăsa vreo jumătate de oră să stea, se mai frământă bine și se umple în maț”, spune măcelarul Alin Tripa.

Amestecatul cărnii pare să fie munca cea mai anevoioasă. Se spune că trebuie amestecată carnea manual până transpiră grinda, pentru ca aromele să se întrepătrundă cât mai bine și sarea să se topească. La fel se procedează și la Teremia, unde rețeta are particularitățile ei, după cum spune Attila care recunoaște că nu este specialist în gastronomie, doar pasionat. “Facem un cârnat cu vin de Teremia. Pentru a se amesteca mai ușor se folosește apă călduță. În loc de apă am folosit vin. La zece kilograme de carne, jumătate de litru de vin. Nu e o cantitate atât de mare. Apoi usturoi, chimen, sare. Nimic altceva”.

Szabo Ladislau, bucătar profesionist, ne învață cum trebuie să prăjim corect un cârnat pentru a-i simți pe deplin savoarea. “La 160 maximum 180 de grade în cuptor. Fără apă. Dacă este carne 100% și slănină. Dacă este carne cumpărată de la magazine, care conține prea multă apă, trebuie să împungem pentru că o să crape în maț. La celelalte trebuie să mai adăugăm un pic de ulei, un pic de apă. Și după ochi și după experiență pentru că trebuie să aibă structura necesară ca să putem să o prăjim în condiții bune”, spune Szabo Ladislau.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Clădirea principală a Spitalului de Copii din Timișoara va fi reabilitată termic
Social miercuri, 30 iulie 2025, 10:01

Clădirea principală a Spitalului de Copii din Timișoara va fi reabilitată termic

Corpul principal al Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara va fi reabilitată termic, pentru a reduce consumul de energie cu 60%....

Clădirea principală a Spitalului de Copii din Timișoara va fi reabilitată termic
Pensionarea magistraților se schimbă radical: risc de exod din sistem, avertizează avocatul Cristian Clipa
Social marți, 29 iulie 2025, 20:23

Pensionarea magistraților se schimbă radical: risc de exod din sistem, avertizează avocatul Cristian Clipa

Modificarea condițiilor de pensionare pentru magistrați ar putea duce la plecarea masivă din sistem a celor care îndeplinesc condițiile pentru a...

Pensionarea magistraților se schimbă radical: risc de exod din sistem, avertizează avocatul Cristian Clipa
Agent de pază din Lugoj, agresat pe stradă de colegul de serviciu și un complice
Social marți, 29 iulie 2025, 11:53

Agent de pază din Lugoj, agresat pe stradă de colegul de serviciu și un complice

Doi bărbați, în vârstă de 52, respectiv 21 de ani, au fost reținuți de polițiștii din Lugoj, după ce au agresat fizic un agent de pază în...

Agent de pază din Lugoj, agresat pe stradă de colegul de serviciu și un complice
Accident la Buziaș: Bărbat în scaun cu rotile lovit de o mașină
Social marți, 29 iulie 2025, 11:50

Accident la Buziaș: Bărbat în scaun cu rotile lovit de o mașină

Un bărbat de 53 de ani a fost rănit, sâmbătă seara, într-un accident rutier petrecut pe strada Principală din orașul Buziaș. Incidentul a...

Accident la Buziaș: Bărbat în scaun cu rotile lovit de o mașină
Social marți, 29 iulie 2025, 08:34

Degajări de fum în baia unui salon al Spitalului Judeţean; nu au fost victime

Pompierii au intervenit la Spitalul Judeţean Timişoara, unde a fost semnalată o degajare de fum în baia unui salon din cadrul Secţiei Diabet...

Degajări de fum în baia unui salon al Spitalului Judeţean; nu au fost victime
Social marți, 29 iulie 2025, 07:40

Furtuni, incendii, vacanțe ratate: cât de nepregătiți suntem fără o asigurare?

Tot mai frecvente în ultima perioadă, fenomenele meteo extreme readuc în discuție necesitatea asigurării locuințelor. Furtunile violente,...

Furtuni, incendii, vacanțe ratate: cât de nepregătiți suntem fără o asigurare?
Social luni, 28 iulie 2025, 20:23

Soluție pentru Centrul Spațial Prunariu din Timiș

Cosmonautul Dumitru Prunariu și președintele Consiliului Județean Timiș au ajuns la un acord privind construirea unui centru educativ în...

Soluție pentru Centrul Spațial Prunariu din Timiș
Social luni, 28 iulie 2025, 19:11

Percheziții în Timiș și într-un dosar de evaziune fiscală: venituri nedeclarate din închirieri și ride-sharing

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul...

Percheziții în Timiș și într-un dosar de evaziune fiscală: venituri nedeclarate din închirieri și ride-sharing