Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Se apropie Crăciunul iar pe mesele bănățenilor nu lipsesc niciodată cârnații. Obiceiul tăierii porcului pare intrat deja în ADN-ul românilor, iar dacă șoriciul face deliciul acestei tradiții, gustul cârnaților este cel care ne însoțește pe tot parcursul anului.

Cele mai bune rețete tradiționale de cârnați din Banat. Cum se fac cârnații cu vin și care este secretul prăjirii lor

Articol de Radio Timișoara, 18 decembrie 2017, 19:41

Cârnații sunt vedetele, fără îndoială, iar Radio Timișoara a făcut o călătorie în Banatul timișean în căutarea celor mai delicioase rețete de cârnați.

Prima oprire a fost la Beba Veche pentru o rețetă tradițională din Banatul de pustă, oferită de măcelarul Alin Tripa. “Cam 10 kilograme de carne, 220 de grame de sare, 35 de grame de piper, 30 de grame de ienibahar, patru măciulii de usturoi și doi litri de supă de oase. Carnea se macină, se amestecă cu sare grunjoasă, boia dulce, piper, se lasă să stea 15 – 20 de minute. După aceea se amestecă în supa de oase, se pune ienibaharul, boiaua dulce și pasta de usturoi. Se amestecă, mai putem lăsa vreo jumătate de oră să stea, se mai frământă bine și se umple în maț”, spune măcelarul Alin Tripa.

Amestecatul cărnii pare să fie munca cea mai anevoioasă. Se spune că trebuie amestecată carnea manual până transpiră grinda, pentru ca aromele să se întrepătrundă cât mai bine și sarea să se topească. La fel se procedează și la Teremia, unde rețeta are particularitățile ei, după cum spune Attila care recunoaște că nu este specialist în gastronomie, doar pasionat. “Facem un cârnat cu vin de Teremia. Pentru a se amesteca mai ușor se folosește apă călduță. În loc de apă am folosit vin. La zece kilograme de carne, jumătate de litru de vin. Nu e o cantitate atât de mare. Apoi usturoi, chimen, sare. Nimic altceva”.

Szabo Ladislau, bucătar profesionist, ne învață cum trebuie să prăjim corect un cârnat pentru a-i simți pe deplin savoarea. “La 160 maximum 180 de grade în cuptor. Fără apă. Dacă este carne 100% și slănină. Dacă este carne cumpărată de la magazine, care conține prea multă apă, trebuie să împungem pentru că o să crape în maț. La celelalte trebuie să mai adăugăm un pic de ulei, un pic de apă. Și după ochi și după experiență pentru că trebuie să aibă structura necesară ca să putem să o prăjim în condiții bune”, spune Szabo Ladislau.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

România, sub pragul imunității colective. Medicul Emilian Popovici: Oamenii nu au fost informați
Social duminică, 14 decembrie 2025, 13:33

România, sub pragul imunității colective. Medicul Emilian Popovici: Oamenii nu au fost informați

Specialiștii în epidemiologie avertizează că România se află sub nivelul necesar pentru a beneficia de imunitate colectivă reală. Pentru ca...

România, sub pragul imunității colective. Medicul Emilian Popovici: Oamenii nu au fost informați
Protest la Timișoara pentru independența Justiției.
Social sâmbătă, 13 decembrie 2025, 04:03

Protest la Timișoara pentru independența Justiției.

Participanții au scandat mesaje împotriva şefei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea, şi a ministrului de Interne, Cătălin...

Protest la Timișoara pentru independența Justiției.
FOTO | Căminul „Casa Ana”, imagine falsă în online: zeci de vârstnici găsiți în condiții improprii și relocați de urgență
Social vineri, 12 decembrie 2025, 10:16

FOTO | Căminul „Casa Ana”, imagine falsă în online: zeci de vârstnici găsiți în condiții improprii și relocați de urgență

Imaginea caldă și profesionistă prezentată în mediul online de căminul de bătrâni „Casa Ana” din Lenauheim — postări și fotografii...

FOTO | Căminul „Casa Ana”, imagine falsă în online: zeci de vârstnici găsiți în condiții improprii și relocați de urgență
Primul caz de lepră confirmat în România după peste 40 de ani
Social joi, 11 decembrie 2025, 22:11

Primul caz de lepră confirmat în România după peste 40 de ani

Ministerul Sănătății a anunțat că astăzi a fost confirmat un caz de lepră în România, primul după anul 1981. Alte trei persoane sunt în...

Primul caz de lepră confirmat în România după peste 40 de ani
Social miercuri, 10 decembrie 2025, 22:47

Nereguli grave la un cămin de bătrâni din Timiș. Intervenție de urgență a autorităților

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș s-a întrunit în ședință extraordinară, pentru a analiza situația creată în urma...

Nereguli grave la un cămin de bătrâni din Timiș. Intervenție de urgență a autorităților
Social miercuri, 10 decembrie 2025, 21:25

Protest în faţa sediului Consiliului Superior al Magistraturii

Protestatarii afişează pancarte cu mesaje precum: “Corupţia sufocă magistratura”, “Cât ne mai chinuim să fim stat european”,...

Protest în faţa sediului Consiliului Superior al Magistraturii
Social miercuri, 10 decembrie 2025, 14:05

Femeie rănită după explozia unei butelii într-un apartament Aleșd

O femeie a fost rănită grav, marți seara, în urma exploziei unei butelii, într-un apartament din Aleșd. Deflagrația a avut loc pe strada...

Femeie rănită după explozia unei butelii într-un apartament Aleșd
Social miercuri, 10 decembrie 2025, 14:02

Polițist din Arad, lovit pe autostrada A1 în timpul unei acțiuni cu radar

Un agent de la Poliția Autostrăzi din Arad a fost lovit de o mașină în timp ce participa la o acțiune cu radar pe autostrada A1. Accidentul a...

Polițist din Arad, lovit pe autostrada A1 în timpul unei acțiuni cu radar