Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea procupărilor din zona rurală, dar și despre succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Articol de Radio Timișoara, 26 iunie 2024, 12:42

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria. După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet, am vrut să păstră din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo au venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți, este o crescătărie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local. Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omuluim când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

ReporterRemus Nistoran

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit
Economie duminică, 19 octombrie 2025, 18:39

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit

Majorarea salariului minim pentru anul 2026 urmează să fie discutată săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului Național Tripartit, care...

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit
A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Economie miercuri, 15 octombrie 2025, 18:33

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad

Cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad a fost inaugurat, astăzi, la Chișineu Criș. Investiția a început în urmă cu aproape un an și...

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:23

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități

Zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori locali, oameni de cultură și din sectorul ONG s-au reunit la Politehnica din...

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități
Economie vineri, 3 octombrie 2025, 17:16

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”

Premieră pe Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara: a decolat prima aeronavă pe ruta Timișoara-Istanbul operată de compania...

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”
Economie miercuri, 1 octombrie 2025, 17:18

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru

Supracontractarea a fost motivul pentru care unele proiecte au fost eliminate de la finanțare prin PNRR. Ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru
Economie miercuri, 1 octombrie 2025, 09:38

Zboruri spre Istanbul și Dubai de pe Aeroportul Timișoara. Zboruri suplimentare spre București

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara începe luna octombrie cu două curse săptămânale directe către Istanbul. Începând...

Zboruri spre Istanbul și Dubai de pe Aeroportul Timișoara. Zboruri suplimentare spre București
Economie marți, 30 septembrie 2025, 20:30

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile

În județul Timiș continuă evaluarea pagubelor provocate culturilor de înghețul târziu și de seceta severă din acest an. Potrivit Direcției...

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile