Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Reducerea pensiei de întreținere a copilului

Avocatul Florentina Folea răspunde unei ascultătoare din Orșova care ne-a transmis următoarea întrebare : « Sunt mama unui copil minor, fiind divorțată de tatăl copilului în urmă cu 6 ani. Între timp, fostul soț  s-a recăsătorit și are un alt copil din noua căsătorie. În urmă cu câteva zile am primit o citație din care am aflat  fostul soț m-a dat în judecată pentru reducerea pensiei de întreținere pe care o plătește copilului meu. Va rog  îmi spuneți dacă este legal  ceară acest lucru ».

pensie alimentara
Foto: pensie alimentara

Articol de Dana Florea, 7 mai 2024, 12:34

Răspunsul la întrebarea adresată de ascultatoarea noastră îl găsim în Codul Civil, care reglementează în detaliu obligația de întreținere a copilului minor de către părinții săi.

Regula de la care pornește reglementarea legală este că întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

Prin urmare, la momentul la care stabilește nivelul pensiei de întreținere, instanța trebuie să facă o apreciere a situației concrete a tuturor părților implicate.

De asemenea, tot Codul Civil stabilește limitele maxime ale pensiei de întreținere, astfel – până la o pătrime din venitul net lunar al părintelui pentru un copil, până la o treime din venitul net lunar al părintelui pentru doi copii și până la jumătate din venitul net lunar al părintelui pentru 3 sau mai mulți copii.

În cazul în care persoană respectivă datorează întreținere și altor persoane în afară copiilor, cuantumul întreținerii datorate copiilor împreună cu întreținerea datorată altor persoane nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

În situația descrisă de ascultatoarea noastră, părintele obligat la plata pensiei de întreținere a solicitat instanței să dispună modificarea valorii pensiei de întreținere de la o pătrime din venitul net lunar (la cât fusese obligat în urmă divorțului în vederea întreținerii unicului copil de la momentul respectiv) la o treime din venitul net lunar, acest cuantum urmând să se împartă între cei doi copii, cu consecință micșorării valorii pensiei de întreținere primită de primul copil.

Având în vedere că stabilirea acestor limite maxime este prevăzută de Codul Civil, cererea de diminuarea a valorii pensiei de întreținere este un drept de care părintele în cauza poate uza, în funcție de situația concretă în care se găsește.

Trebuie precizat și că stabilirea acestei valori are în vedere venitul net lunar, care include, pe lângă câștigul salarial, și orice alte venituri realizate de părintele obligat la plată, cum sunt de exemplu venituri din chirii, venituri din activități comerciale, drepturi de autor și altele asemenea.

Din punctul de vedere al procedurii de urmat, dispozițiile Codului Civil atribuie competență modificării valorii pensiei de întreținere instanței de tutela – altfel spus, instanța de judecată care a stabilit inițial valoarea pensiei de întreținere poate mari sau micșora nivelul acesteia sau poate hotărî încetarea plății ei.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14 A.

Va mulțumesc!

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

 

Stop violentei
Legislație marți, 15 aprilie 2025, 20:54

Juridic | Răspundere minor pentru violențe

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din...

Juridic | Răspundere minor pentru violențe
Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Legislație joi, 10 aprilie 2025, 10:59

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem...

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Juridic | Proprirea pe pensie
Legislație miercuri, 2 aprilie 2025, 10:46

Juridic | Proprirea pe pensie

Care este suma maximă care poate fi reținută din pensie în caz de datorii? Poate fi redusă valoarea propririi? Bine v-am regăsit în cadrul...

Juridic | Proprirea pe pensie
mostenirea vacanta
Legislație marți, 25 martie 2025, 12:13

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare care ne solicită un sfat privind demersurile pe care...

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori
Legislație vineri, 21 martie 2025, 13:07

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă

«M-am angajat de curând la o firmă, iar angajatorul mi-a spus că ar trebui să semnez pentru confidențialitate și că dacă nu respect ce...

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă
Legislație marți, 11 martie 2025, 13:23

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?

«În anul 2011 am făcut un card de cumpărături la o bancă, dar nu l-am folosit niciodată. Primesc notificări care îmi cer comision de...

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?
Legislație marți, 4 martie 2025, 13:08

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic

”Mama a fost deportată în Rusia. Aș dori să pot afla dacă beneficiez de o indemnizație după mama care este decedată din anul 2012.” Bine...

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic
Legislație luni, 24 februarie 2025, 13:30

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv

Cum se pot eşalona la plată sumele în cazul în care furnizorul emite factură de energie electrică pentru o perioadă de facturare mai mare...

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv